default-image

Και Κρητικός στο φλεγόμενο πλοίο - υπό έλεγχο η φωτιά

Ελλάδα
Και Κρητικός στο φλεγόμενο πλοίο - υπό έλεγχο η φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματικές ώρες παιρνούν 478 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Στο πλοίο μεταξύ των επιβατών (που σύμφωνα με το ΥΕΝ είναι 411 και το πλήρωμα 56μελές, ενώ σύμφωνα τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, στο πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες) είναι και ένα ζευγάρι από την Κρήτη, ο ιδιοκτήτης και οδηγός μιας νταλίκας που μεταφέρει κοντέηνερ με κρητικό ελαιόλαδο και η σύζυγός του.

Μάλιστα ο οδηγός κατόρθωσε να επιβιβάσει τη σύζυγό του σε μία από τις σωσίβιες λέμβους, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στο φλεγόμενο πλοίο εν αναμονή διάσωσης. Ο οδηγός στην τελευταία επικοινωνία του με προσφιλή του πρόσωπα, ανέφερε ότι "το πάτωμα του πλοίου καίει" και εξέφρασε την αγωνία του για το αν γίνει δυνατό να διασωθούν όλοι οι επιβάτες.

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι 268 Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, κυρίως Τούρκοι, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών δυσχεραίνουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους εντάσεως μέχρι οκτώ Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η φωτιά πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο και μόνο το κατάστρωμα υπ' αριθμόν 5 φλέγεται ακόμη, κάτι που αν επιβεβαιωθεί είναι πολύ καλό νέο. Διότι σημαίνει ότι η διάσωση δεν θα είναι αγώνας δρόμου με τον χρόνο, αλλά θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να οργανωθεί αποτελεσματικά, καθώς θα έχει εκλείψει ο κίνδυνος να καούν ζωντανοί οι επιβαίνοντες στο πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, ΑΝΕΚ, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα από τα γκαράζ είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας.

Ένας Ιταλός επιβάτης που μίλησε στα ελληνικά κανάλια από τηλεφώνου,  ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πρώτες σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν στη θάλασσα με κάποιους από τους επιβάτες, αλλά αρκετοί παραμένουν ακόμη στο πλοίο. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ. Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ, και η δυνατή βροχή δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια. Ιταλικό καΐκι που έσπευσε προς βοήθεια περισυνέλεξε τους πρώτους επιβάτες.

Πλοία και ελικόπτερα στο σημείο

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία στέλνει ναυαγοσωστικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο και βρίσκονται σε διαδικασία μετεπιβίβασης σε παραπλέον πλοίο, στο 'Spirit of Piraeus' που βρίσκεται δίπλα στο φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό.

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό, ενώ δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκονται και φορτηγά πλοία. Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News