default-image

Ιεράπετρα: Γιόρτασαν τα Χριστούγεννα… στην παραλία!

Κρήτη
Ιεράπετρα: Γιόρτασαν τα Χριστούγεννα… στην παραλία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, την παραμονή, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, με τη θερμοκρασία στις 2 μετά το μεσημέρι να φλερτάρει με τους 20 βαθμούς Κελσίου, έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς να κάνουν Χριστούγεννα με βουτιές στην πεντακάθαρη και γαλήνια θάλασσα της Ιεράπετρας.

Χωρίς τη μίζερη εικόνα του δουλεμπορικού "BARIS", που οδηγήθηκε με ρυμουλκό στο λιμάνι της Ελευσίνας, ο κόλπος της Ιεράπετρας τις τελευταίες μέρες, με τον ήλιο να στραφταλίζει πάνω στο απέραντο γαλάζιο, θύμιζε "μέρες Μαγιού", και αυτό δεν το άφησαν χωρίς να το εκμεταλλευτούν δεόντως όσοι αντέχουν και έχουν συνηθίσει το χειμωνιάτικο μπάνιο στο Λιβυκό Πέλαγος.

Οι τουρίστες

Αρκετοί Γερμανοί επισκέπτες της Ιεράπετρας, που επέλεξαν τη νότια Κρήτη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεν έκρυβαν την ευχαρίστησή τους για τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν μέσα στο καταχείμωνο, έβαλαν τα κοντομάνικα και έψαξαν στα τουριστικά καταστήματα της πόλης κάποιο ξεχασμένο αντηλιακό για να μην τους κάψει ο ήλιος!

Οι ψαράδες, που έχουν δει πολλά τα μάτια τους, έλεγαν χθες ότι αυτή η απίστευτη καλοκαιρία θα φέρει και μια μεγάλη κακοκαιρία. Για την αλλαγή του καιρού, που προμηνύεται πιο χειμωνιάτικος τις επόμενες ώρες, έχουν ήδη μιλήσει οι Έλληνες μετεωρολόγοι.

Οι παραγωγοί

Από τα χείλη τους κρέμονται χιλιάδες παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη, που οδηγούνται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, σε μια κακή παραγωγική χρονιά λόγω του ρωσικού εμπάργκο, της υποκατανάλωσης και της υπερπαραγωγής λόγω του ήπιου χειμώνα.

Σύμφωνα με το γεωπόνο Γρηγόρη Δαμουλάκη, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες αγγουριού και ντομάτας, με τον περονόσπορο να υποβαθμίζει και να καταστρέφει τα υγιή φυτά, στα οποία οι παραγωγοί αδυνατούν να κάνουν τις απαραίτητες εφαρμογές λόγω του υψηλού κόστους των φυτοπροστατευτικών.

Σε συνδυασμό με την υψηλή αλατότητα του αρδευτικού νερού, και την πρωιμότητα της παραγωγής λόγω του ζεστού καιρού, το πρόβλημα του περονόσπορου συμπληρώνει τις αιτίες για τις οποίες οι παραγωγοί της Ιεράπετρας συνεχίζουν να βρίσκονται με την ψυχολογία τους στο ναδίρ, ελπίζοντας όμως ότι, με την αλλαγή του καιρού που έρχεται, θα αλλάξει και η κατάσταση προς το καλύτερο...

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News