Ειδήσεις

135 χιλιάδες ελαιόδεντρα "καταπίνει" το νέο αεροδρόμιο

Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ ήταν αρκετά σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να ανάψει το "πράσινο φως" της χρηματοδότησης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, που εδώ και δεκατρία χρόνια βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου Καστελίου. Ενενήντα εκατομμύρια, όμως, που ήταν αρκετά για να προκαλέσουν την οργή των δικαιούχων, καθώς θεωρούνται ψίχουλα μπροστά στην πραγματική αξία των περιουσιών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το neakriti.gr, το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του αεροδρομίου Καστελίου θα καλύπτει 20.000 στρέμματα γης. Από αυτά τα 11.000 στρέμματα αφορούν απαλλοτριώσεις εμποδίων (δηλαδή βουνά και λόφοι), ενώ τα υπόλοιπα 9.000 στρέμματα αφορούν απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

20.000 στρέμματα

 11.000 στρεμμ.

9.000 στρεμμ.        

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

(βουνά, λόφοι)

(παντός είδους καλλιέργειες)

Αίσθηση προκαλούν ωστόσο τα στοιχεία που αποκαλύπτουν πως, για χάρη του νέου αεροδρομίου, στο χάρτη της αγροτικής δραστηριότητας έρχονται κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Οι κάτοικοι μιλούν για αφανισμό του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μέσω των απαλλοτριώσεων, με 4.500 περίπου στρέμματα γης, που μεταφράζονται σε 135.000 ελαιόδεντρα, να γίνονται καπνός.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ (50%)

4.500 στρεμμ. ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ

(=)

135.000 ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ

Από τον αφανισμό των ελαιοδέντρων, θα χαθούν ταυτόχρονα 1.620.000 κιλά λάδι που παράγονται ετησίως, περίπου δηλαδή 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τα ελαιόδεντρα μετατραπούν σε καυσόξυλα "καπνός" θα γίνουν 12.150.000 κιλά ξύλα που αντιστοιχούν σε περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Για αυτούς τους λόγους, οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν περί εκμετάλλευσης από μεριάς Πολιτείας, αφού μπροστά στο πλήγμα που θα δεχτούν οικονομικά στο μέλλον το ποσό των απαλλοτριώσεων είναι πολύ μικρό.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΦΥΤΑ

1.620.000 ΚΙΛΑ ΛΑΔΙ

(4.536.000 ΕΥΡΩ)

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΦΥΤΑ

12.150.000 ΚΙΛΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

 (2.430.000 ΕΥΡΩ)

Πάντως, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, «η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των δικαιούχων, για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, από τη στιγμή που σε δεύτερη φάση θα οριστεί και η τιμή απαλλοτρίωσης ανά μονάδα», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των 90 εκατ. «ένα θετικό βήμα για τη δέσμευση πίστωσης αλλά και για την αρχή του τέλους για τη δημιουργία του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου».

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια