Ειδήσεις

Η σφαγή των επιδοτήσεων

Να λειτουργήσουν σαν τον... Άγιο Βασίλη, φέρνοντας στους χιλιάδες παραγωγούς της χώρας την κομμένη τους επιδότηση, καλούν τώρα τις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -και τον προσωπικά υπεύθυνο Πάρι Κουκουλόπουλο- αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών. Μάλιστα, τόσο προς το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη όσο και τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, που ασχολούνται προσωπικά με την υπόθεση, οι άνωθεν διαβεβαιώσεις μιλούν για εξόφληση των κομμένων λόγω λάθους παραγωγών πριν την εκπνοή του χρόνου!

Αν και ο Μιχάλης Καμπιτάκης μιλάει για "νέο εμπαιγμό", καθώς δε θεωρεί ότι μέσα στις ελάχιστες εργάσιμες μέρες που απομένουν θα προλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είναι πιο αισιόδοξος, με τη λογική όμως ότι «οι κύριοι αυτοί πρέπει να ξενυχτίσουν για να βάλουν τα χρήματα στους παραγωγούς. Να σκεφτούν μόνο ότι χιλιάδες άνθρωποι από τον αγροτικό κόσμο, αντί να είναι χαρούμενοι μέρες που είναι, είναι στενοχωρημένοι. Άρα την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον, πρέπει να ικανοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου, που δεν πήρε τα χρήματα».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, όσοι παραγωγοί δεν πήραν τη δεύτερη δόση της επιδότησης αλλά είχαν πάρει κανονικά την πρώτη μπορούν πάρα πολύ εύκολα τώρα να πληρωθούν. Αντίθετα, όσοι είναι στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για λόγους που έχουν να κάνουν πάλι με λάθη σε βάρος τους αλλά και προβλήματα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και το Μάρτιο για να πληρωθούν, όπως εκτιμά ο κ. Ιερωνυμάκης με βάση πάντα τις απαντήσεις που έλαβε ο ίδιος.

Κωδικός... σφαγής

Ένας κωδικός στάθηκε η αιτία για όλη τη "σφαγή" σε βάρος των παραγωγών, που συνετέλεσε στο να μείνουν χωρίς τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεών τους χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα. Σε επικοινωνία που είχε τόσο με την Αθήνα όσο και με τους βουλευτές της Ν.Δ. από το νομό Ηρακλείου ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης πληροφορήθηκε ότι με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεργοποιήθηκε ο κωδικός που προβλέπει ότι σε κάθε κτηνοτροφική ζώνη δε λαμβάνονται υπόψη οι κτηνοτροφικές εκτάσεις που υπάρχουν μέσα ή και το ανάποδο.

«Λες και βρισκόμαστε σε καμιά πεδιάδα με χιλιάδες στρέμματα τα οποία είναι τα από 'δώ κτηνοτροφικά και τα από 'κεί καλλιεργήσιμα. Κι ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβεβαιώσεις από τον Πάρι Κουκουλόπουλο ότι θα λειτουργούσε το σύστημα έτσι, τελικά δε λειτούργησε. Ας βοηθήσουν τώρα όλοι εκεί μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρωθούν οι άνθρωποι μέχρι την Τρίτη. Μπορούν πολύ εύκολα να το κάνουν. Και αν δεν το κάνουν, θα έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα», καταλήγει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Μάλιστα, η δέσμευση για την αποκατάσταση της αδικίας μέχρι την ερχόμενη Τρίτη προέρχεται από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν και σε προσωπικό επίπεδο στο βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Γιώργο Δεικτάκη, όπως μας μετέφερε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Πανηγύριζε...

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της... "σφαγής". Σε όλη τη χώρα, επρόκειτο να πληρωθούν από την πρώτη συν δεύτερη δόση 1.950.000 ευρώ. Από το δεύτερο πακέτο του 50% θα εισέρρεαν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας 960 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Και στην πραγματικότητα εισέρρευσαν μόλις... περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος εμφάνιζε κανονικά τις πληρωμές της επιδότησης και σχεδόν... πανηγύριζε στις ανακοινώσεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα. Τώρα, μετά το μπάχαλο αυτό, ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πέρα από τις προφορικές δεσμεύσεις που δίνονται σε συνδικαλιστές και βουλευτές.

Η ιστορία τρέλας του Αντώνη Γιγουρτάκη: Περίμενε 7 χιλιάδες ευρώ και πήρε 7 ευρώ!

Ο ηλικιωμένος αγρότης Αντώνης Γιγουρτάκης ξέσπασε μπροστά στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV» και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, την παραμονή των Χριστουγέννων, βγαίνοντας από την Τράπεζα Πειραιώς στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. «Ήταν να πάρω συνολικά 7 χιλιάδες ευρώ. Και αντί να με πληρώσουν, βλέπω σήμερα και μου έχουν βάλει μόλις 7,20 ευρώ. Στις πρώτες πληρωμές δε μου είχαν βάλει ούτε ένα ευρώ. Πώς θα περάσω τώρα Χριστούγεννα;».

Μάλιστα, ο κ. Γιγουρτάκης έδειξε και το σχετικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι σκοτώθηκε ο 20χρόνος γιος του. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει κάνει εγχείρηση καρδιάς και ότι πρέπει να συμβάλει και για να εγχειριστεί το εγγονάκι του που είναι μωρό τριών μηνών, με σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Και δε φτάνουν τα προβλήματα αυτά. Έχω πάει τρεις φορές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τρεις φορές στην Ένωση. Και με κοροϊδεύουν, ότι είμαι στον έλεγχο, ότι είμαι στο δορυφόρο. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Έχω 31,5 στρέμματα. Και με έχουν βάλει στον έλεγχο. Ένα λιόφυτο πέντε στρεμμάτων μου το κατεβάζει στο 1,5. Τους λέω, λοιπόν, στείλτε μου γεωπόνο να με ελέγξει και να δει αν είμαι σωστός. Αν δεν είμαι, να μου τα κόψει», καταλήγει.

Στο μεταξύ, την ημέρα της παραμονής επικράτησε κυριλεκτικά κομφούζιο στις τράπεζες. Η κίνηση της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλει τις επιδοτήσεις το απόγευμα της προπαραμονής είχε ως συνέπεια οι πιο πολλοί δικαιούχοι, αφού δε διαθέτουν στα χωριά κάρτες αναλήψεως από τα ΑΤΜ, να σταθούν στις ουρές για πολλές ώρες. Και πολλοί από αυτούς έφευγαν θυμωμένοι και αγανακτισμένοι για το "μηδέν" που έβλεπαν στο βιβλιάριό τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια