Ειδήσεις

Ανησυχούν για το τοξικό νέφος από την αιθαλομίχλη

Ως σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη περιγράφουν οι επιστήμονες τις συνέπειες από την εκτεταμένη χρήση τζακιών που στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες δείχνει να κάνει "θραύση", δίχως όμως το φαινόμενο σε πιο περιορισμένο βέβαια βαθμό, να λείπει από περιοχές και του νησιού.

Η επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης φέρνει νέα δεδομένα, με τα οποία καταρρίπτεται ο μύθος που λέει ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι προσροφώνται  στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διατρέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά έως 2 ετών, τα οποία εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια, 5 με 7 φορές περισσότερο από τους ενηλίκους .

Σχόλια