Ειδήσεις

Συνέχεια του Έμπολα και το 2015 εκτιμούν οι επιστήμονες

Η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία ξεκίνησε αθόρυβα πριν από ακριβώς έναν χρόνο, είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2015, εκτιμά ένας από τους ερευνητές που ανακάλυψαν τον φονικό ιό το 1976. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ιχνηλατήσει όλα τα περιστατικά.

Ένα από τα πρώτα γνωστά θύματα της επιδημίας, αναφέρει το Reuters, ήταν ο Εμίλ Ουαμούνου στη νότια Γουινέα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία δύο ετών στις 28 Δεκεμβρίου 2013. Ο αιμορραγικός πυρετός συνέχισε να μεταδίδεται χωρίς να γίνει αντιληπτός μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ο Έμπολα δεν είχε χτυπήσει ποτέ πριν τη Δυτική Αφρική, και οι Αρχές άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονταν στην αρχή της χειρότερης επιδημίας από την ανακάλυψη του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Σχεδόν 19.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από 7.500 έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα σε Γουιάνα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Μέλος της ομάδας που ταυτοποίησε τον ιό του Έμπολα ήταν ο Βέλγος Πίτερ Πίοτ, σήμερα επικεφαλής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Μετά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σιέρα Λεόνε, ανέφερε ότι, χάρη στα τα κέντρα περίθαλψης που στήθηκαν εσπευσμένα, «δεν βλέπεις πια ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο».

Είπε ακόμα ότι η θνησιμότητα, η οποία έφτανε αρχικά το 70%, έχει μειωθεί γύρω στο 30% χάρη στην καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

Σχόλια