Ειδήσεις

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου

«Να φύγομε από την φυλακή μας εις την οποία έχομε φυλακισθεί από μόνοι μας με την θέληση και την επιλογή μας. Να φύγομε από τη σημερινή εμπάθεια και εγωπάθεια, από τον σημερινό τρόπο ζωής, τον μονότονο και καταθλιπτικό», τονίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, καλώντας «να πάρομε εδώ και τώρα όλοι μας αυτό τον αληθινό δρόμο του Χριστού».

Στο μήνυμα του, ο κ. Ειρηναίος χαρακτηρίζει την εορτή των Χριστουγέννων ως «αιώνια», «όπως και ο νεογέννητος Χριστός ο Θεάνθρωπος είναι αιώνιος».

«Σήμερα», τονίζει, «στην μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, μπορούμε και καλούμαστε ελευθέρα και απλά, ανθρώπινα να αλλάξομε όλη τη ζωή μας, τον δρόμο και την νοοτροπία μας».

Ακόμη, ζητά «να επαναπροσανατολισθούμε από σήμερα, να φύγομε από τα στεγανά, από την καθημερινή θλίψη κατάθλιψη και στεναχώρια», καλώντας: «Να χαρούμε, να γελάσομε, να γιορτάσομε. Να φύγομε από την φυλακή μας εις την οποία έχομε φυλακισθεί από μόνοι μας, με την θέληση και την επιλογή μας. Να φύγομε από τη σημερινή εμπάθεια και εγωπάθεια, από τον σημερινό τρόπο ζωής, τον μονότονο και καταθλιπτικό. Να πάψομε να ασχολούμαστε μόνο με ό,τι μας αρέσει και μας συμφέρει. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας σήμερα δεν είναι μόνο τα χρήματα, οι ανέσεις, οι πολυτέλειες, οι σπατάλες και οι υπερκαταναλώσεις».

«Όλα αυτά», προσθέτει στο μήνυμά του ο κ. Ειρηναίος, «είναι το σημερινό πρόβλημα μας. Το πρόβλημα της ζωής και του προσώπου μας. Της κοινωνίας και του λαού μας. Εδώ έχομε παγιδευτεί και απ' αυτό υποφέρουμε.

Μπροστά σ' αυτό το μεγάλο μας πρόβλημα με την ευλογία και την βοήθεια του νεογέννητου Χριστού μας, έχομε την δυνατότητα και την ελπίδα να μετακινηθούμε, να προχωρήσομε, να προοδεύσομε αληθινά, να υψωθούμε, να φθάσομε και να προσεγγίσομε τον Χριστό ο όποιος γεννήθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ, να είμαστε και να πορευόμαστε μαζί του στον δικό Του, όχι στον δικό μας το δρόμο, ελεύθεροι άνθρωποι, αληθινοί, χωρίς αλυσίδες, χωρίς βάρη, δεσμά και εξαρτήσεις κάθε είδους».

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης επισημαίνει επίσης ότι «όλοι γνωρίζομε πού και πώς ζούμε, πώς υποφέρομε, πώς βασανιζόμαστε, πώς θλιβόμαστε, πώς αγωνιούμε, πώς απολεπιζόμαστε, πόσες καταθλίψεις έχομε αγέλαστοι, θλιμμένοι, ακοινώνητοι, αμίλητοι, απαισιόδοξοι.

Μπροστά σ' αυτήν την εικόνα, αυτές τις καταστάσεις, μπορούμε, έχομε την δυνατότητα, την ευκαιρία και την ελπίδα να ξεκινήσομε σήμερα στην μεγάλη αιώνια εορτή των Χριστουγέννων, να αρχίσομε τη νέα χριστουγεννιάτικη, ανθρώπινη, αληθινή, προοδευτική πορεία μας. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα και προτρέπει όλους να αρχίσομε τα νέα βήματα της νέας μας ζωής».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο κ. Ειρηναίος καλεί και παρακαλεί «να πάρομε εδώ και τώρα όλοι μας, αυτό τον αληθινό δρόμο του Χριστού, της Εκκλησίας Του, της Γεννήσεως Του, των Χριστουγέννων».

Σχόλια