default-image

Νέες κινήσεις από Σαμαρά ενόψει της 3ης ψηφοφορίας

Ελλάδα
Νέες κινήσεις από Σαμαρά ενόψει της 3ης ψηφοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαββατοκύριακο εξελίξεων, παρά τον εορταστικό χαρακτήρα των ημερών, αναμένεται να είναι αυτό που έρχεται μετά τα Χριστούγεννα, αφού οι πληροφορίες που τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας, θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο αλλά και μεγαλύτερη ακρίβεια στο χρόνο των εκλογών.

Στα πολιτικά "πηγαδάκια" μιλάνε για παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που θα έχει θεσμικά χαρακτηριστικά, όπως τον προσδιορισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια του χρόνου των εκλογών, αν και στο διάγγελμά του πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε γενικά στο τέλος του 2015.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εντάξει στο διάλογο για την αλλαγή Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο να επιστρέψουμε σε ένα πιο αναλογικό σύστημα, με την κατάργηση του πλαφόν του 3% που δημοσκοπικά τουλάχιστον φαντάζει ανυπέρβλητο εμπόδιο για την είσοδο της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή.

Με την κίνηση αυτή πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι επιτυγχάνεται "δυνατό πάτημα" για τη ΔΗΜ.ΑΡ., που έχει προχωρημένες συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πλάνο και τις "φιλοδοξίες" της Κουμουνδούρου για διάλυση της ΔΗΜ.ΑΡ. ώστε να μη χαθεί το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, έχοντας ως "υποστηρικτές" κάποιους από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. που αντιδρούν στο ενδεχόμενο διάλυσης του κόμματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι "φλερτάρουν έντονα" με το ενδεχόμενο να πουν ακόμη και ΝΑΙ στην τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Εάν προκύψει αυτή η διαφοροποίηση στον εκλογικό νόμο, παύει να υπάρχει επί της ουσίας το εμπόδιο του 3% για τη ΔΗΜ.ΑΡ., που δίνει ελπίδες εισόδου στη Βουλή για το κόμμα, "κόντρα" στα σενάρια διάλυσης που γίνονται στις συζητήσεις με την Κουμουνδούρου για το "μαξιλαράκι" των 50 βουλευτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News