default-image

Παράταση 15 ετών για τους Πέρα Γαλήνους

Κρήτη
Παράταση 15 ετών για τους Πέρα Γαλήνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο σημαντικές ανανεώσεις εκμίσθωσης μεγάλων ακινήτων, σε Πέρα Γαλήνους και οικόπεδο Λυδάκη, και μια τροποποίηση μελέτης ανάπλασης, αυτή της Ανάληψης, προς ικανοποίηση των περιοίκων, εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Μπορεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των χρεών των αυθαιρέτων και των κατασχέσεων να άναψε "φωτιές", όμως η ατζέντα της ημερήσιας διάταξης κύλησε πιο ήρεμα. Όχι βεβαίως πως δεν υπήρξαν και εδώ πολιτικοί διαξιφισμοί, αλλά δεν υπήρξαν ανάλογες εντάσεις και σφοδρές συγκρούσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χωματερή των Πέρα Γαλήνων, το Συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση της ενοικίασης του χώρου για μια ακόμα 15ετία.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, κυρίως της Λαϊκής Συσπείρωσης, ασκήθηκε έντονη κριτική για το ότι ο Δήμος ενοικιάζει από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες το χώρο από το 1992. Και συνεχώς ανανεώνεται η εκμίσθωσή του, μάλιστα με αυξήσεις του ενοικίου.

Από πλευράς δημοτικής Αρχής υπογραμμίστηκε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η εκμίσθωση της έκτασης στους Πέρα Γαλήνους είναι μονόδρομος.

Εκείνο που ζητήθηκε επιτακτικά είναι εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το ύψος του μισθώματος. Το οποίο με τη νέα συμφωνία που έγινε μεταξύ Δήμου και ιδιωτών, και αφού είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις διάρκειας ενάμιση μήνα, αγγίζει πια τις 32.000 ευρώ το μήνα. Σε σχέση με την τωρινή σύμβαση εκμίσθωσης, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση, ύψους 4.000 ευρώ μηνιαίως. Αύξηση όμως, όπως εξήγησαν τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, που δεν έγινε τυχαία, αλλά αποδίδεται στο ότι μεγάλωσε ο χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων κατά 5 στρέμματα.

Με βάση τη νέα σύμβαση εκμίσθωσης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ,η ενοικίαση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029. Προβλέπεται επίσης αύξηση ύψους 2,5% στο ενοίκιο ανά 5ετία.

Το σημαντικό, με βάση την ενημέρωση που υπήρξε, είναι πως μπορεί το ενοίκιο να αυξάνεται από 28.000 στις 32.000 ευρώ, όμως το ποσό που θα πληρώνει κάθε μήνα ο Δήμος Ηρακλείου μειώνεται! Πώς γίνεται αυτό; Θα κληθούν να πληρώσουν ένα σημαντικό μέρος του ενοικίου, κοντά στα 10.000 ευρώ, οι Δήμοι Μαλεβιζίου, Γόρτυνας και Φαιστού, που επίσης πηγαίνουν τα απορρίμματα τους στους Πέρα Γαλήνους...

Οικόπεδο Λυδάκη

"Αναίμακτα" σχετικά πέρασε και η έτερη ανανέωση μεγάλου ενοικίου. Ο λόγος για το οικόπεδο Λυδάκη στις Πατέλες, όπου τελικά θα συνεχίσει να φιλοξενείται κανονικά η μεγάλη λαϊκή του Σαββάτου, αφού βρέθηκε τελικά η άκρη με την κεντρική διοίκηση και ξεπεράστηκαν τα νομικά προβλήματα που υπήρχαν σε σχέση με τη συνέχιση της λειτουργίας της λαϊκής στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα η απόφαση που είχε παρθεί από τη δημοτική Αρχή, και η οποία είχε μάλιστα δημιουργήσει αντιδράσεις σε παραγωγούς, εμπόρους και μερίδα κατοίκων, ήταν η μεταφορά της λαϊκής αγοράς από το οικόπεδο Λυδάκη.

Η δημοτική Αρχή επισήμαινε πως τα χέρια της ήταν δεμένα λόγω νομικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, λόγω ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε προ μερικών μηνών, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται να φιλοξενούνται λαϊκές αγορές σε χώρους ιδιωτικούς, παρά μόνο σε δημοτικούς ή εναλλακτικά κοινόχρηστους χώρους.

Δεδομένων των νομικών περιορισμών, στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση της μίσθωσης του οικοπέδου Λυδάκη με τη λήξη του 2014 και στη μεταφορά της λαϊκής της Πέμπτης και του Σαββάτου.

Στο... παρά πέντε ωστόσο υπήρξε ανατροπή! Η δημοτική Αρχή έλαβε έγγραφες διευκρινίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία πως δεν υπάρχει τελικά νομικός περιορισμός για τη φιλοξενία της λαϊκής στο συγκεκριμένο χώρο. Και έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της εκμίσθωσης του οικοπέδου.

Με βάση τη συμφωνία Δήμου-ιδιωτών ιδιοκτητών, η ενοικίαση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Ιουνίου 2016, με μείωση του ενοικίου κατά 6,5%...

Ανάληψη: "Πράσινο φως" για την ανάπλαση

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο άναψε το "πράσινο φως" για την τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης στην περιοχή της Ανάληψης, με βάση σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει περίοικοι. Το έργο της ανάπλασης στην ιστορική συνοικία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των κατοίκων.

Επίμαχο σημείο το υλικό επίστρωσης που χρησιμοποιήθηκε από τον εργολάβο και σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τη νέα δημοτική Αρχή είναι ακατάλληλο.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και για κάποιες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία που, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι άσκοπες και ανούσιες. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ένας μικρός δρόμος, μήκους 30 μέτρων, όπου ο εργολάβος έβαλε συμπληρωματικά διαπλάτυνση του πεζοδρομίου.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News