default-image

Δίχως επιδότηση οι μισοί αγρότες-Σωρεία λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρήτη
Δίχως επιδότηση οι μισοί αγρότες-Σωρεία λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμονές Χριστουγέννων πιστώθηκαν τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Στο παρά ένα οι παραγωγοί σπεύδουν από τα ξημερώματα κιόλας στις τράπεζες προκειμένου να "πιάσουν θέση" στις ατέλειωτες ουρές που έχουν σχηματιστεί, για να προλάβουν από τη μια να λάβουν τα χρήματά τους και από την άλλη, λόγω του ότι η μέρα είναι ημιαργία, να μείνει χρόνος για τις εορταστικές αγορές.

Αν και θα περίμενε κανείς να υπάρχει κλίμα ευφορίας στις ουρές των τραπεζών, από τη μια η ταλαιπωρία, όπως λένε οι δικαιούχοι, και από την άλλη το αλαλούμ που βίωσαν τις τελευταίες ημέρες με το παιχνίδι "θα μπει, δε θα μπει η δόση" κρατούν συγκρατημένους τους παραγωγούς, που έχουν, όπως λένε, μία ακόμη ανησυχία φτάνοντας στο γκισέ της τράπεζας. Αυτή η ανησυχία δεν είναι άλλη από το να δουν τελικά χρήματα μέσα, μια και σε ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 40-50% των δικαιούχων, όπως τόνισε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επιδότησή τους, αφού όχι μόνο τα λάθη της πρώτης δόσης δε διορθώθηκαν (όπως είχαν δεσμευθεί από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά προστέθηκαν και άλλα, μεγεθύνοντας το πρόβλημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο Ράδιο 9,84 και την Αγγ. Δουλγεράκη, ήδη έχει ζητηθεί η παρέμβαση των βουλευτών του Ηρακλείου για τα όσα απαράδεκτα σημειώνονται σε αυτό το θέμα:

Εκτός έμειναν τα μισθωτήρια αλλά και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα σε κτηνοτροφικές ενότητες, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί από εκείνους που έλαβαν κανονικά την πρώτη δόση (αν και "τσεκουρωμένη" όπως είπαν) αυτή τη φορά δε θα λάβουν καθόλου χρήματα.

Για «σκοπιμότητες» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος επισήμανε ότι τόσο για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων όσο και για τη σωστή διαχείρισή τους υπήρχε και χρόνος και τα στοιχεία που χρειάζονταν.

Κινήσεις για να αποκατασταθούν τα προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr η απόγνωση και ο κακός σχεδιασμός που έγινε με φόντο τη δεύτερη δόση της επιδότησης έχουν από χθες κιόλας ενεργοποιήσει συνδικαλιστικά στελέχη, φορείς αλλά και βουλευτές, που σε επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι τα λάθη θα πρέπει, και μάλιστα άμεσα, να αποκατασταθούν και ο κόσμος να λάβει τα χρήματα που περίμενε δίχως περικοπές και αποκλεισμούς.

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο όπως επισημάνθηκε έχει δοθεί η δέσμευση ότι μέχρι την Τρίτη, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς δηλαδή, θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης, προκειμένου οι δικαιούχοι που πήραν "κακά μαντάτα" τα Χριστούγεννα να περάσουν τουλάχιστον λίγο πιο άνετα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, κάτι που αποτελεί δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη, όπως αυτή μεταφέρθηκε προς τον αγροτικό κόσμο διά στόματος του βουλευτή Γιώργου Δεικτάκη.

Το παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη ο πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Εάν δεν έχουν περάσει τα χρήματα στους λογαριασμούς μέχρι την Τρίτη πρέπει να παραιτηθούν και να πάνε σπίτια τους», είπε ενδεικτικά ο κ. Ιερωνυμάκης στον 9,84. «Είναι ντροπή 365 μέρες το χρόνο να μη γίνεται ο έλεγχος που απαιτείται και τελευταία στιγμή να διαπιστώνουν τα προβλήματα».

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αγροτοσυνδικαλιστές κρατούν "μικρό καλάθι", αφού οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα ως προς τη δεύτερη δόση έδειξαν ότι είχαν πάντα χρόνο αναμονής.  

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News