Ειδήσεις

Λαμπιόνια, στολίδια και σκουπίδια

Από τη μια οι όμορφες, στολισμένες βιτρίνες. Λαμπερά στολίδια και εντυπωσιακά, ειδυλλιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα πίσω από τις βιτρίνες. Εξίσου λαμπερό, εορταστικό το σκηνικό και στα καταστήματα εστίασης. Εστιατόρια, και καφέ έχουν ντυθεί στα γιορτινά τους...

Από την άλλη τα σκουπίδια. Σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, βρόμα και δυσωδία αναδίδεται μέσα από τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων και τα σκουπίδια, είτε σε σακούλες είτε χύμα, που έχουν κάνει «κατάληψη» στους κοινόχρηστους χώρους και στα πεζοδρόμια, δίπλα στους κάδους. Μαζί με τις χαρτόκουτες που έρχονται να συμπληρώσουν την άσχημη εικόνα...

Μια αντιφατική εικόνα του χριστουγεννιάτικου Ηρακλείου που κατέγραψε καρέ-καρέ το χθεσινό οδοιπορικό της "Ν.Κ." στο κέντρο της πόλης. Μια εικόνα ασέβειας προς τους ίδιους τους πολίτες και τους επισκέπτες, ειδικά τέτοιες γιορτινές μέρες...

Δεν είναι δα και ό,τι πιο όμορφο να αντικρίζει κανείς ένα ολόκληρο λόφο με σκουπίδια πάνω στη Δικαιοσύνης, μπροστά ακριβώς στην είσοδο της κεντρικής αγοράς, της 1866. Ομοίως αποκαρδιωτική η εικόνα στο πάρκο Θεοτοκόπουλου.

Ακριβώς απέναντι από τον ΟΤΕ, η είσοδος του πάρκου, με τις μπλε και μαύρες σακούλες σκουπιδιών σωρό, παραπέμπει σε χωματερή παρά σε χώρο κοινόχρηστο...

Τα περισσότερα σκουπίδια προέρχονται από τα καταστήματα. Ζητούμενο πλέον, πέραν της ευθύνης που αναλογεί στο Δήμο, η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των ίδιων των καταστηματαρχών.

Αυτό ακριβώς ζητά μέσω της "Ν.Κ." και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ρασούλης, παραδεχόμενος βεβαίως πως η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα στο κέντρο δε γίνεται στον επιθυμητό βαθμό. Αλλά θα βελτιωθεί προσεχώς, όπως υποσχέθηκε, χάρη στην ενίσχυση προσωπικού...

«Από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, που θα ενισχυθεί η υπηρεσία με προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα. Έχουμε λάβει μέριμνα για προμήθεια και τοποθέτηση επιπλέον κάδων. Θα πάμε σε πρωτότυπες εφαρμογές, όπως ο ατομικός κάδος για κάθε 2-3 γειτονικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται βοήθεια από τους πολίτες. Ιδίως τους καταστηματάρχες. Θα πρέπει να κρατούν περισσότερο τα σκουπίδια και να μην ξεφορτώνουν στοίβες συνέχεια», ανέφερε ο κ. Ρασούλης.

Η Α' ΔΟΥ επί της οδού Κορωναίου, μπορεί να έβαλε "λουκέτο" λόγω οικονομικού συμμαζέματος του Δημοσίου, το σκουπιδιαριό, όμως, παραμένει μπροστά από την είσοδο της πρώην εφορίας.   

Πάρκο Θεοτοκοπούλου: Σκηνικό βρόμας και δυσωδίας από τις πεσμένες σακούλες σκουπιδιών και τα ξεχειλισμένα απορρίμματα συναντά κανείς στη δυτική είσοδο του πάρκου Θετοκόπουλου, απέναντι από το κατάστημα του ΟΤΕ.

Μετά τις παρατημένες στο έδαφος σκουπιδοσακούλες, σκυτάλη στο τριτοκοσμικό σκηνικό που καταγράφεται στον πεζόδρομο στο πλάι του πάρκου Θεοτοκόπουλου πήραν οι χαρτόκουτες, που έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα των ξεχειλισμένων κάδων.

Ολίγον από στρατιωτική παράταξη θυμίζουν οι πεταμένες σκουπιδοσακούλες και τα σκουπίδια επί της οδού Σμύρνης. Οι σωροί των απορριμμάτων φράζουν μάλιστα ακόμα και πόρτες και παράθυρα.

Πόλος έλξης όχι για τον επισκέπτη, ή τον καταναλωτή, αλλά δυστυχώς για τα τρωκτικά, έχει καταστεί το ιστορικό Μεϊντάνι. Εικόνα ντροπής στο "σταυρό" της πόλης και μπροστά στην είσοδο της κεντρικής αγοράς.

Τι κι αν η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, πέρα από ένα μνημείο, λειτουργεί ως "στέγη" του πολιτισμού! Μπροστά στην είσοδό της η απόλυτη έλλειψη πολιτισμού, εμ τα σκουπίδια να στοιβάζονται πάνω στο μάρμαρο.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια