default-image

12 χρόνια στο 19χρονο για τη συμπλοκή στο Ροτάσι

Κρήτη
12 χρόνια στο 19χρονο για τη συμπλοκή στο Ροτάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά ένα χρόνο μειώθηκε η ποινή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για το 19χρονο σήμερα κατηγορούμενο, που το Σεπτέμβριο του 2012, σε συμπλοκή έξω από το Ροτάσι, μαχαίρωσε το 17χρονο συνομήλικό του, που έχασε τη ζωή του.

Το τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών χθες, τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος 17χρονου, ωστόσο μείωσε την ποινή φυλάκισης από τα 13 χρόνια στα 12 και επέβαλε τον εγκλεισμό του κατηγορούμενου στην Κασσαβέτεια, το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Αλμυρό Βόλου.

Υπενθυμίζεται πως και πρωτόδικα το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο και επέβαλλε τον εγκλεισμό του για 13 χρόνια στο αναμορφωτήριο στο Βόλο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να επανέλαβε ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Νωρίτερα χθες, στο Εφετείο ο εισαγγελέας φέρεται να πρότεινε την καταδίκη του 19χρονου, όπως κατηγορείτο όμως με ενδεχόμενο δόλο και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε την επιείκεια της έδρας.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν δρακόντεια. Ωστόσο, ελάχιστοι ήταν οι συγγενείς του αδικοχαμένου νεαρού που περίμεναν υπομονετικά το αποτέλεσμα της δίκης. Ακόμη λιγότεροι και αρκετά μέτρα μακρύτερα ήταν φίλοι της οικογένειας του κατηγορουμένου, που με τη σειρά τους περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γεώργιος Κοκοσάλης, «μετά από μια αναλυτική με δικονομική ευλάβεια τιμηθείσα διαδικασία, φτάσαμε στο τέλος. Η υπεράσπιση αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, με την ευχή να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους συμβάντα. Από εκεί και μετά, οποιαδήποτε απόφαση του ποινικού δικαστηρίου από πλευράς της υπερασπίσεως είναι απόλυτα αποδεκτή».

Σύμφωνα με τον Διονύση Βέρα, συνήγορο πολιτικής αγωγής, τα πραγματικά περιστατικά δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το τι έγινε. «Είναι ολοφάνερο ότι υπήρξε μια καθαρή ανθρωποκτονία με επιδίωξη, όταν έχεις ένα μαχαίρι που μπαίνει μέσα όλο στο κορμί, στην πλάτη, στο πίσω μέρος, στο ύψος της καρδιάς, και αφήνει το αποτύπωμα στο κορμί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δίκη των ενήλικων κατηγορούμενων, που φέρονται να συμμετείχαν στη φονική συμπλοκή, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη λόγω των συνεχών αναβολών.

Υπενθυμίζεται πως σε δίκη παραπέμφθηκαν ο 44χρονος πατέρας του ανήλικου δράστη, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμπλοκής και ο 21χρονος αδελφός του 17χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος διώκεται για συμπλοκή και επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού, αλλά και ο 22χρονος γαμπρός του 17χρονου, ο οποίος κατηγορείται για συμπλοκή. Επίσης σε δίκη παραπέμπεται ο 39χρονος θείος του νεκρού, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News