default-image

Το 6ο Γυμνάσιο σε επιμορφωτικό ταξίδι στην Οστράβα Τσεχίας

Κρήτη
Το 6ο Γυμνάσιο σε επιμορφωτικό ταξίδι στην Οστράβα Τσεχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχε στις δραστηριότητες διδασκαλίας, μάθησης και επιμόρφωσης στην Οστράβα της Τσεχίας που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 6 Δεκεμβρίου.

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο UNESCO Heritage στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Στις δραστηριότητες πήραν μέρος μαθητές (11-18 χρονών) και καθηγητές από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Ελλάδα, Τσεχία).

Η διαφορετική εθνική καταγωγή, η θρησκεία ή το θρησκευτικό δόγμα, η μητρική γλώσσα και η διαφορετική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην επικοινωνία και τη συνεργασία, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων για τα παιδιά με διεθνιστική συνείδηση, πνευματική ωριμότητα και προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις.

Ζητούμενα του προγράμματος είναι η ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας (παράλληλα με την εθνική ταυτότητα), η ανάπτυξη της ανοχής σε διαφορετικά πολιτισμικά δεδομένα, η αναγνώριση της αξίας του ξεχωριστού πολιτισμού κάθε χώρας μακριά από στερεότυπα και εθνοκεντρικές προσεγγίσεις και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις σε σχολείο της Οστράβα:

-Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου η αποστολή κάθε χώρας παρουσίασε και σχολίασε powerpoint, φτιαγμένο από τα παιδιά του προγράμματος, με τα μνημεία και τις προσωπικότητες της χώρας (εξαιρετική κρίθηκε η ταινία που είχαν σκηνοθετήσει και γυρίσει οι μαθητές της Κροατίας για να δείξουν τα μνημεία της χώρας τους).

-Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου εργαστήριο με θέμα "Lost  treasures of cultural heritage" το οποίο στηρίχτηκε σε καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους: active discovery guided, peer assessment, student generated content, individualized discovery in a collaborative community.

-Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου οι μαθητές, χωρισμένοι σε ετερογενείς ομάδες (ως προς την ηλικία, την εθνική καταγωγή κ.λπ.), πήραν μέρος στα εξής εργαστήρια: α) κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων, β) ζαχαροπλαστικής/μαγειρικής, γ) παρουσίασης προσωπικοτήτων κάθε χώρας και δ) γεωγραφίας. Σε αυτά κλήθηκαν να δείξουν τις δεξιότητες αλλά και τις γνώσεις τους! Επίσης έγινε προσπάθεια να μάθουν τα βασικά της τσέχικης γλώσσας.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι ξεναγήσεις και συγκεκριμένα:

*Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, μετά το μεσημεριανό φαγητό στην καντίνα του σχολείου, ακολούθησαν ξενάγηση στους χώρους του σχολείου (σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του 6ου Γυμνασίου, παλιό αλλά πολύ καθαρό και οργανωμένο το σχολείο, τα παιδιά ήσυχα - ακόμα και στις αίθουσες με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία - ευγενέστατα, οι χώροι του σχολείου καθαροί, διακοσμημένοι με εικαστικά συγκεκριμένης θεματολογίας και τεχνικής) και βόλτα στην πόλη. Η θέα της πόλης από τον "πύργο" είναι εξαιρετική, σύμφωνα με τη διαπίστωση των φιλοξενουμένων, και οι πλατείες στολισμένες χριστουγεννιάτικα, αν και έχει πολύ κρύο, ενώ σε μία από τις πλατείες διεξαγόταν συναυλία με χριστουγεννιάτικους ύμνους.

*Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ολοήμερη εκδρομή στο Kromeriz και Olomouc (μνημεία UNESCO σε μικτό στυλ μπαρόκ και ροκοκό) και απογευματινή ξενάγηση σε μεταλλωρυχείο (μνημείο UNESCO).

*Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου έγινε επίσκεψη στο κέντρο Επιστημών-Τεχνολογίας-Πολιτισμού, όπου παντού υπήρχαν διαδραστικές οθόνες και προσομοιώσεις.

*Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε Special P.E. Lesson στο παγοδρόμιο της Οστράβα και στη συνέχεια επίσκεψη στο Roznof open air museum (αναβίωση αγροτικής ζωής με δρώμενα παραμονής Αγ. Νικολάου).

Τα παιδιά είχαν πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μεταξύ τους (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά - δεν ήταν όλα τα σχολεία αγγλόφωνα), να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις, να χορέψουν - στο αποχαιρετιστήριο πάρτι - και να κλάψουν όταν έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους καινούργιους φίλους τους. Το βράδυ της Παρασκευής τα περισσότερα παιδιά ένιωθαν συγκινημένα και αγκάλιαζαν τους υπεύθυνους του προγράμματος Erasmus+KA2 ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στους συνοδούς τους για να ξαναπάνε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News