default-image

168 για τον Σταύρο Δήμα - Επίκεινται εξελίξεις

168 για τον Σταύρο Δήμα - Επίκεινται εξελίξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς υπερψήφισαν οι... αναμενόμενοι, ολοκληρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Δήμας σε αυτήν τη δεύτερη ψηφοφορία συγκέντρωσε 168 ψήφους, 8 περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς μερικοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές και οι τέσσερις από τους πέντε απόντες της πρώτης ψηφοφορίας υπερψήφισαν.

Μόνο μία βουλευτής, η Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια (ΑΝ.ΕΛ.), ήταν απούσα.

Υπέρ Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι εξής ανεξάρτητοι βουλευτές: Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου, Νταβρής, Αηδόνης, Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Μάρκου, Κασαπίδης, Κουράκος, Μελάς καθώς και οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Εναντίον της υποψηφιότητας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗ.ΜΑΡ., καθώς και οι ανεξάρτητοι Τζάκρη, Φούντα (παρότι ανεξαρτητοποιήθηκε), Πολύδωρας, Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Παραστατίδης, Ψύρρας και Μουτσινάς.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι εκείνο που θεωρούσαν όλοι ως "ρεαλιστικό", καθώς με τις μετατοπίσεις των τελευταίων ημερών τα πράγματα ήταν αρκετά ξεκάθαρα και απλώς έμενε να διαπιστώσουμε αν θα έβγαιναν 167 ή 168 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Στην τρίτη ψηφοφορία με τα σημερινά δεδομένα δε βγαίνουν "τα κουκκιά". Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (για την ακρίβεια πέντε και ένας... υπό ανεξαρτητοποίηση) οι οποίοι υπό όρους θα μπορούσαν στην τρίτη ψηφοφορία να αλλάξουν την ψήφο τους και να ψηφίσουν "ναι". Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει ένα "κενό" έξι ψήφων που απομένουν έως το "μαγικό αριθμό" των 180. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις εκλογές, θα πρέπει να "σπάσει" τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. ή της ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτό δε θεωρείται πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ως "αδύνατο".

Η επόμενη διαδικασία, η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι και εκεί θα κριθεί οριστικά αν θα πάμε σε εκλογές ή αν η χώρα αποκτήσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα λένε "εκλογές", δίχως να αποκλείεται και η έκπληξη.

Εφόσον δεν εκλεγεί ΠτΔ, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News