default-image

Συμβάσεις μονάδων βιοαερίου-βιομάζας από την Τράπεζα Πειραιώς

Οικονομία
Συμβάσεις μονάδων βιοαερίου-βιομάζας από την Τράπεζα Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ακόμη συμβάσεις χρηματοδότησης έργων στην Κεντρική Μακεδονία - στην περιοχή της Θεσσαλονίκης - στο πλαίσιο του JESSICA, υπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

1. Κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας ισχύος 0,999 MWe από τη Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 3,77 εκατ. ευρώ (τα 2,6 εκατ. ευρώ από το JESSICA). Η μονάδα βιοαερίου θα εγκατασταθεί στη Δημοτική Ενότητα Πενταλόφου, δήμου Ωραιοκάστρου.

2. Κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας ισχύος 1 MWe, από τη Δέλτα Αξιού Ενεργειακή Α.Ε., θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συνολικού προϋπολογισμού 5,27 εκατ. ευρώ (τα 3,6 εκατ. ευρώ από το JESSICA). Η μονάδα βιοαερίου θα εγκατασταθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παρθενίου, δήμου Χαλκηδόνος.

Οι υπογραφές των συμβάσεων έγιναν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκος Μαντζούφας, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Χαλκηδόνος Αλέξανδρος Μανάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης των δύο έργων.

Από την πλευρά του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν παρόντες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χριστόδουλος Αντωνιάδης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς real Estate Γιώργος Παπαϊωάννου.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τις υπογραφές ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι η «καινοτόμος ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλουμε αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής περιοχής».

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Μαντζούφας υπογράμμισε ότι το JESSICA άλλαξε τον τρόπο της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, καθώς με τη μόχλευση ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων χρηματοδοτείται η ανάπτυξη μακροχρόνια βιώσιμων επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σημασία των έργων αυτού του μεγέθους και χαρακτήρα για τις περιοχές της βορείου Ελλάδος, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και για την αύξηση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η λογική του JESSICA, με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και την επιστροφή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, επιτρέπει τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης και άλλων επενδύσεων στις περιοχές και γι' αυτό η εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Γιώργος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αυτών των έργων για τις περιοχές, καθώς οι θετικές επιπτώσεις τους είναι πολλαπλές, ενώ υπογράμμισε τόσο την ευαισθησία, όσο και την τεχνογνωσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των εταιρειών κατασκευής των έργων στις παρεμβάσεις τους ευχαρίστησαν το υπουργείο και την τράπεζα για τη στήριξη που παρέχουν σε έργα αυτού του χαρακτήρα και έδωσαν έμφαση στην απορρύπανση που επιτυγχάνεται με την κατασκευή και τη λειτουργία τους.

8 έργα στο στάδιο αξιολόγησης προϋπολογισμού 32,7 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του JESSICA, στις 6 Μαρτίου 2014. Συνολικά βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης στην Κεντρική Μακεδονία 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού 32,7 εκατ. ευρώ, που αιτούνται χρηματοδότηση από το JESSICA ύψους 20,7 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν, ενδεικτικά, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, επιστέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News