Ειδήσεις

Η κρητική διατροφή σε συνέδριο της UNESCO

Στο κλείσιμο του τριήμερου συνεδρίου, με θέμα "Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς", που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Δαμαβολίτης.

Κύριο θέμα της ομιλίας του ήταν η παραδοσιακή κρητική διατροφή, η προέλευση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία αναδεικνύουν τη μοναδικότητά της και την επιρροή που άσκησε στις διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών λαών.

«Η κρητική διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει», επισήμανε ο βουλευτής.

«Ο κόσμος οφείλει να ξαναθυμηθεί τις ρίζες του. Να ξαναδεί τι ήταν αυτό που οδηγούσε σε μακροβιότητα τους προγόνους του. Ο κάθε τόπος έχει το δικό του μυστικό, μα το δικό μας είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής που έχει καταξιωθεί ως φιλοσοφία και τρόπος ζωής, που οφείλουμε να προστατεύσουμε, να υιοθετήσουμε και να προωθήσουμε. Και τι πιο καλύτερο να το διαφημίσουμε».

Τέλος, ο κ. Δαμαβολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη βοήθεια του κ. Ιωάννη Μαρωνίτη (πρόεδρος του Ομίλου για την UΝΕSCO Πειραιά & Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική), τονίζοντας ότι «στέκεται ως συνεργάτης και αρωγός, συνεχώς δίπλα μας, στην προσπάθεια ένταξης της κρητικής διατροφής στον παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Σχόλια