Ειδήσεις

Μάχη με το χρόνο για το νέο κόμμα Παπανδρέου

Στις 24 Οκτωβρίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έφτανε στο Ηράκλειο για να μιλήσει στο πλαίσιο των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν την κάθοδό του στην Κρήτη σαν το "σπόρο" που έπεφτε σε "πρόσφορο" πολιτικά έδαφος για να "φυτρώσει" ένας νέος πολιτικός σχηματισμός. Δύο μήνες μετά οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν λειτουργήσει όπως η χλωροφύλλη στη φωτοσύνθεση για την ανάπτυξη ενός φυτού.

Οι προετοιμασίες από τους ίδιους τους επιτελείς που βρίσκονται κοντά στον περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου χαρακτηρίζονται πυρετώδεις και τα μηνύματα που στέλνονται στους "παπανδρεϊκούς πυρήνες" ανά τη χώρα είναι κοινά. «Είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση του νέου κόμματος», τονίζεται.

Η απάντηση που εισπράττουν σχεδόν από όλες τις πλευρές είναι αντιστοίχως κοινή: «Μπορούμε, το θέλουμε, αλλά προλαβαίνουμε;». Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι τα χρονικά περιθώρια μπορεί να είναι ασφυκτικά, αλλά όχι απαγορευτικά, και γι' αυτό έχει δώσει το σύνθημα για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων παράλληλα με την οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα, κάτι που άλλωστε είναι αλληλένδετο υπό τις παρούσες πολιτικές συγκυρίες.

Έτσι, εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε με την τρίτη ψηφοφορία, η ομάδα Παπανδρέου θεωρεί ότι μέχρι τις 25 Ιανουαρίου (ημερομηνία που είναι η πιο άμεση για να στηθούν εθνικές κάλπες) θα καταφέρουν να είναι έτοιμοι με συγκροτημένα ψηφοδέλτια στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών.

"Σταθμός" το Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, εδώ που έπεσε και ο πρώτος σπόρος, η "ομάδα Παπανδρέου" εμφανίζεται έτοιμη περισσότερο από ποτέ, χωρίς ωστόσο να κρύβεται η ανησυχία για το "επισπεύδον" του σχεδίου. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Οι περισσότεροι απ' όσους έχουν προσεγγιστεί εμφανίζονται θετικοί, ωστόσο ζητούν πίστωση χρόνου λίγων ημερών (τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά) για να δώσουν την τελική απάντηση. Όσοι πάντως έχουν εμφανιστεί εξαρχής αρνητικοί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν επιτελικό ρόλο στα οργανωτικά του νέου πολικού φορέα, εφόσον τους ζητηθεί.

Τα ονόματα

Ονόματα πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως των Γιάννη Σκουλά και Φραγκίσκου Παρασύρη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να είναι υποψήφιοι με το κόμμα Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται πρόσωπα που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση, όπως της πρώην δημάρχου Φαιστού Μαρίας Πετρακογιώργη, της περιφερειακής συμβούλου Πόπης Δασκαλάκη και του Νίκου Πελεκανάκη από την Αγία Βαρβάρα. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση και του Γιάννη Γιρβαλάκη, ο οποίος προέρχεται μέσα από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχώρισε τη θέση του με την ηγεσία του κόμματος, ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας στο Δήμο Φαιστού. Από τη Μεσαρά προέρχεται και ο Παντελής Παπαδάκης που δραστηριοποιείται στον αγροτικό χώρο. Εν δυνάμει υποψήφια είναι και η Έφη Βολανάκη, η οποία είναι το μοναδικό στέλεχος που βρίσκεται εντός της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, εκφράζει την "παπανδρεϊκή ομάδα" και δεν έκρυψε πότε την εσωκομματική της πολιτική θέση.

Ο πρώην βουλευτής Μανόλης Στρατάκης δε θα είναι υποψήφιος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο για την οργάνωση του νέου κόμματος στην Κρήτη. Αντιστοίχως, θα κινηθούν τόσο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, όσο και ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μιχάλης Παπαδάκης, οι οποίοι στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ωστόσο δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους για το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θα αναγκαστεί να ξεδιπλωθεί η νέα πολιτική κίνηση.

Με ενεργό ρόλο οι παπανδρεϊκοί πρώην υπουργοί της Κρήτης

Δύο στελέχη από την Κρήτη, τα οποία στέκονταν πάντα κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, είναι οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Μανόλης Όθωνας. Και οι δύο, εφόσον προχωρήσει το εγχείρημα, θα έχουν ενεργό ρόλο, ο πρώτος μέσα από τα ψηφοδέλτια και ο δεύτερος εκτός. Ο Λασιθιώτης πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά εκτός Κρήτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητείται να θέσει υποψηφιότητα είτε στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών, είτε στη Β' Πειραιώς, με πιθανότερη τη δεύτερη επιλογή.

Ο Ρεθυμνιώτης πρώην υπουργός, εκτός απροόπτου, δε θα είναι στην παρούσα φάση υποψήφιος, ωστόσο θα έχει ενεργό ρόλο τόσο εντός Κρήτης όσο και εκτός, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο νέο κόμμα. Προς το παρόν, η ονομασία του νέου κόμματος φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα θα κινείται στο τρίπτυχο "Κίνημα-Αλλαγή-Σοσιαλισμός", ενώ η δομή του κόμματος δε θα βασίζεται σε οργανώσεις, αλλά στη σχέση της ηγεσίας απευθείας με τους πολίτες.

Άλλη ανάγνωση

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η ίδρυση του κόμματος είναι βέβαιη άσχετα αν η Βουλή εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας ή διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, εντούτοις δε λείπουν και εκείνοι που επιλέγουν να διαβάσουν διαφορετικά τις κινήσεις Παπανδρέου. Προχωρώντας σε μια άλλη προσέγγιση οι ίδιοι κύκλοι - που δε βρίσκονται απέναντι από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - εκτιμούν ότι οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει τελικώς στο εγχείρημα, επικαλούμενοι το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο και βλέποντας ταυτόχρονα προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι εκεί θα δώσει την τελική "μάχη" ώστε και να μη χαρακτηριστεί αποστάτης απέναντι στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και του οποίου ηγήθηκε ο ίδιος φτάνοντας να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και να επανέλθει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο περιβάλλον.

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια