Ειδήσεις

Κατεβάζει "ρολά" η Παθολογική του Βενιζελείου

Καμία λογική εξήγηση δεν μπορεί κάποιος να δώσει για την αποδυνάμωση μιας Παθολογικής Κλινικής στη χώρα μας, πόσω μάλλον του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που καλείται να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κρήτης και όχι μόνο. Και όμως, αφήνεται ουσιαστικά να οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας, μέσα στις επόμενες μέρες, λόγω... ανυπαρξίας ιατρών!

Όπως λένε οι εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών, η Παθολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου «κατεβάζει ρολά για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, ίσως και νωρίτερα, αφού δε θα μπορεί να εφημερεύσει αν δε βρεθεί λύση». Χαρακτηριστικό της εικόνας διάλυσης της μονάδας είναι ότι έχουν απομείνει μόλις δύο γιατροί, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης και βοηθούν εθελοντικά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. «Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς», λέει, «αν δε βρεθεί λύση, σίγουρα εφημερία δε θα γίνει». Όπως λένε οι εργαζόμενοι και οι γιατροί που υπάρχουν στην Παθολογική και δίνουν απίστευτο αγώνα για να βοηθήσουν το συνάνθρωπο, δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή ακόμα και πριν τελειώσει ο μήνας και η χρονιά αυτή. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνουν οι γιατροί, «μένουμε δύο πλέον εξειδικευμένοι γιατροί στην Παθολογική, που αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της κλινικής», κάτι απολύτως κατανοητό και φυσικό επακόλουθο της όλης κατάστασης.

Και βέβαια, όταν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα ένα νοσοκομείο της Κρήτης όπως είναι το Βενιζέλειο, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία των Κρητικών. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι όλος ο κόσμος αγωνιά για τις συνέπειες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσει ή που αντιμετωπίζει ήδη.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Χονδροζουμάκης επισημαίνει ότι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και όχι με "δανεικούς" γιατρούς από άλλες περιοχές και χώρους. «Αυτές είναι», όπως λέει, «μεσοβέζικες λύσεις που δεν τις δεχόμαστε». Στο μεταξύ, η υπογραφή για απόσπαση επικουρικού γιατρού είναι στο γραφείο του υπουργού Υγείας. Και σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, «αυτή η υπογραφή κοντεύει να στοιχειώσει στο γραφείο του υπουργού, αφού βαρεθήκαμε να ακούμε ότι μπαίνει η υπογραφή και ποτέ αυτό να μη γίνεται».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια