default-image

Οι "δύσκολες" αριθμητικές του μαγικού "180"

Ελλάδα
Οι "δύσκολες" αριθμητικές του μαγικού "180"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι ο πρωθυπουργός έκανε το "άνοιγμα" που του ζητούσε εδώ και δύο βδομάδες τουλάχιστον ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η κίνησή του ήταν "πολύ αργά και πολύ λίγη" για να αλλάξει τα δεδομένα για την ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, που επισημαίνουν ότι η μοναδική περίπτωση ανατροπής του "σκηνικού εκλογών" που έχει στηθεί ήδη πριν από την πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ θα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς να αποδεχτεί στο σύνολό της την πρόταση των "οκτώ", δηλαδή όχι μόνο να ορίσει εκλογές, αλλά να αφήσει τον πρωθυπουργικό θώκο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση "εθνικού σκοπού".

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε (και δεν αναμενόταν να γίνει) και έτσι, παρότι ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε να ορίσει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα δίνοντας υπουργεία σε νέα πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν αναμένεται να λάβει αυτό που ζήτησε, δηλαδή τη συναίνεση που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αν ο κ. Σαμαράς δεχόταν να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού, το πιθανότερο είναι ότι σήμερα θα αντιμετωπίζαμε την δεύτερη ψηφοφορία ως την... τελευταία και καταληκτική και ο Σταύρος Δήμας θα ήταν από μεθαύριο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό διότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Η υπόθεση με την καταγγελία της απόπειρας δωροδοκίας αναμένεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά ως προς τους ΑΝ.ΕΛ. και η διαφαινόμενη προσπάθεια "κουκουλώματος" της υπόθεσης από τη... Δικαιοσύνη αναμένεται να "μπετονάρει" τους ΑΝΕΛ, οπότε θα πρέπει να μην αναμένονται διαρροές από τα εκεί.

Αντίθετα, αν από κάπου έχει να προσδοκά η κυβέρνηση, αυτό είναι η ΔΗΜ.ΑΡ., που σήμερα θα συνεδριάσει διπλά (ΚΕ και ΚΟ) και αυτή η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ως προς τα πρόσωπα και τους αριθμούς, η καταμέτρηση των "κουκκιών" δε βγάζει πάνω από 167 επί του παρόντος, δίχως να αποκλείεται έως αύριο αυτός ο αριθμός να μεγαλώσει... ελαφρώς.

Πέραν των τεσσάρων που δεν ήταν παρόντες στην πρώτη ψηφοφορία αλλά αναμένεται να ψηφίσουν "ναι" στη δεύτερη (αν όχι όλοι, πιθανότατα οι τρεις), οι μόνοι ανεξάρτητοι που... πείστηκαν από το διάγγελμα Σαμαρά ήταν οι αναμενόμενοι, δηλαδή Οικονόμου και Κουράκος. Αν προσθέσουμε και τον Μελά που επίσης έχει δηλώσει (πριν ακόμη το διάγγελμα) ότι στις επόμενες δύο ψηφοφορίες θα πει "ναι" στον Σταύρο Δήμα, πιάνουμε μεταξύ 166 και 167. Αν η Μίκα Ιατρίδη πει το "ναι" (δεν είναι διόλου απίθανο) ανεβαίνουμε μεταξύ 167 και 168. Από εκεί και πέρα, αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Πάντως, δύο από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία των "οκτώ" (Τσούκαλης, Νίκη Φούντα), προσανατολίζονται να ψηφίσουν «παρών» και στην αυριανή β' ψηφοφορία, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 180.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News