default-image

Οι μικροί ναυτοπρόσκοποι έφτιαξαν τη δική τους μπουγάτσα

Κρήτη
Οι μικροί ναυτοπρόσκοποι έφτιαξαν τη δική τους μπουγάτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιχνίδι σημαίνει γνώση. Το ρητό των ενήλικων εθελοντών της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων ήταν ανέκαθεν αυτό και έτσι εφαρμόστηκε για ακόμα μια φορά με την επίσκεψή τους στο φημισμένο εργαστήριο μπουγάτσας "Ιορδάνης".

Τριάντα πέντε λυκόπουλα, 80 λεπτά και πολύ μεράκι ήταν αρκετά για να παρασκευαστεί μια μεγάλη μπουγάτσα..!

Σκοπός του προσκοπικού-παιδαγωγικού προγράμματος της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων, σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι να συνδέεται με την κοινωνία, η οποία αποτελεί και μέρος της. Αυτό έλαβε χώρα για άλλη μια φορά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014. Η κ. Ιωάννα και το εργαστήριό της υποδέχτηκε τους ναυτοπροσκόπους στις 13:30 και τους έδειξε την τέχνη της μπουγάτσας, όπως γίνεται εδώ και 90 χρόνια στην πόλη των Χανίων.

Οι ναυτοπρόσκοποι άνοιξαν με τη βοήθεια των ειδικών φύλλο, ζύγισαν και άπλωσαν τη γέμιση, τύλιξαν και έψησαν την μπουγάτσα, τη σέρβιραν και στο τέλος την απόλαυσαν.

Οι υπεύθυνοι της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων σημειώνουν τις εκπαιδευτικές αρχές που διέπουν τον προσκοπισμό γενικά, ξεκινώντας με την επισήμανση της Μαρία Μοντεσόρι η οποία είχε πει το εξής στις διδαχές της: «Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει».

«Οι προσκοπικές δράσεις», όπως λένε οι υπεύθυνοι της 2ης Αγέλης, «συνοψίζονται στο μοντεσοριανό τρόπο σκέψης. Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα διαφορετικές εμπειρίες και να μάθουν να λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά τους "θέλω" και "μπορώ", επιτυγχάνεται μια σύμμετρη ανάπτυξη στην ψυχοσωματική τους διάπλαση. Στόχος ήταν και θα είναι να βγάζουμε χρήσιμους προς την κοινωνία πολίτες. Ενεργά, ηθικά, αποφασιστικά μέλη της κοινωνίας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της.

Ο προσκοπισμός είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη σε μέλη κίνηση με 30 εκατομμύρια παιδιά και ενηλίκους εθελοντές στην αγκαλιά του.

Κάθε χρόνο η "παρέα" αυτή μεγαλώνει, η γνώση μέσα από το παιχνίδι, η ηγεσία μέσα από την υπευθυνότητα και οι εμπειρίες μέσα από τη δράση είναι μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που υφαίνουν τον προσκοπισμό στην σύγχρονη εκδοχή του. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, ενδιαφερόντων και θα είναι χαρά μας να τον δεχτούμε στον κόσμο του προσκοπισμού».

Τέλος οι ναυτοπρόσκοποι ευχαριστούν «την κ. Ιωάννα και τον κ. Ιορδάνη που ανοίξανε το εργαστήριό τους για εμάς και, επιπλέον, επιφυλασσόμαστε να συνεργαστούμε και με άλλους επιχειρηματίες της κοινωνίας των Χανίων με σκοπό την επίτευξη του προσκοπικού έργου».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, γενικά οι δράσεις των Ναυτοπροσκόπων Χανίων οργανώνονται συνήθως ως εξής: το Σάββατο 11:00-13:00 για παιδιά από 7-10 χρονών (Λυκόπουλα) και το Σάββατο 17:00-19:00 για εφήβους από 11-14 χρονών (πρόσκοποι Ομάδας).

Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χανίων βρίσκεται στην Κωνσταντινουπόλεως 36, ενώ πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τον αρχηγό του συστήματος Μπακαρό Άλκη (6937561620) ή μέσω email ([email protected]) και στο Facebook (2o Systhma N/P Xaniwn).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News