Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης-Κύρτσος με Κατάινεν για το πρόγραμμα Γιούνκερ

Συνάντηση με ενημερωτικό χαρακτήρα είχαν στο Στρασβούργο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κύρτσος με τον πρώην πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο επίτροπο για την Εργασία, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γιούρκι Κατάινεν. Συγκεκριμένα η συνάντηση είχε ως θέμα την ενημέρωση των ευρωβουλευτών από τον αρμόδιο επίτροπο για το επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό ως "πρόγραμμα Γιούνκερ".

Κατά τη διάρκειά της ο επίτροπος Κατάινεν υπογράμμισε ότι μόλις συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (European Fund for Strategic Investments-EFSI) θα αποτελέσει τον κύριο μηχανισμό ανάληψης ρίσκου των ιδιωτικών επενδύσεων. Tόνισε, επίσης, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το EFSI να παρέχει την αναγκαία πιστοληπτική προστασία στις νέες επενδυτικές δράσεις που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξήγησε τη διαδικασία λειτουργίας του σχεδίου καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να επωφεληθούν τα κράτη-μέλη. Εκτός των ιδιωτών επενδυτών και της ΕΤΕπ θα μπορούν και τα ίδια τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στο EFSI.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κατάινεν, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ, εκτός της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, θα παρέχει και τεχνική βοήθεια στα κράτη-μέλη, οι επιχειρήσεις των οποίων θα προσφεύγουν στο EFSI για χρηματοδότηση και περαιτέρω επενδύσεις. Η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης (one-stop shop) για την παροχή τεχνικής βοήθειας στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη θα διευκολύνει, όπως τονίστηκε, την ενίσχυση της επενδυτικής ρευστότητας μέσω του προγράμματος Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι το σχέδιο Γιούνκερ για την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ για επενδύσεις το διάστημα 20152017 είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα καθώς δίνει προτεραιότητα σε μεγάλα έργα υποδομών, στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Το σχέδιο Γιούνκερ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πρόγραμμα Γιούνκερ θα περάσουμε από την "κουλτούρα των κονδυλίων" σε μια "κουλτούρα επενδύσεων και ανάληψης κινδύνων", κάτι το οποίο είναι απαραίτητο δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας διστάζει να επενδύσει σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες χώρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τέλος, προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία του επενδυτικού αυτού σχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη στασιμότητα της οικονομίας της Ε.Ε. στα επόμενα χρόνια, την ύφεση και την αμφισβήτηση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Ο κ. Κύρτσος επισήμανε ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι πολύ σημαντικό για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η οποία υπόκειται σε αλλεπάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε δημοσιονομική προσαρμογή, διότι το πρόγραμμα αυτό θα διευκολύνει την Ελλάδα στην προσέλκυση επένδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατ' επέκταση θα σημάνει ουσιαστική ανάπτυξη για τη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία, είπε ο κ. Κύρτσος, έχει στο πρόγραμμα αυτό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτούνται απευθείας από το EFSI. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε πολλά κράτη-μέλη λειτουργούν τράπεζες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες εξυπηρετούν το σκοπό ενίσχυσης της επενδυτικής ρευστότητας μέσω άτοκων ή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης και πως η Ελλάδα εκτός του ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ, δεν έχει θεσμικά οργανωμένη μια τέτοια δυνατότητα.

Τόσο οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Κύρτσος, όσο και ο Επίτροπος Κατάινεν, συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να προωθήσουν το πρόγραμμα Γιούνκερ και να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σχόλια