Ειδήσεις

"24 ώρες για να σώσουμε τα δάση της Ελλάδας"

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ενώνει τη φωνή της με τους εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας και ζητάει «την άμεση απόσυρση του δασοκτόνου νομοσχεδίου», όπως αναφέρει, τονίζοντας ότι «μετά τις θάλασσες θέλουν να βάλουν χέρι και στα δάση μας, στον φυσικό πλούτο της χώρας. Σε λίγο θα πουλήσουν και την Ακρόπολη. Ποιος θα τους εμποδίσει αν δεν αντιταχθούνε με κάθε τρόπο εμείς οι απλοί πολίτες;».    

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, το νομοσχέδιο αυτό, αίρει την υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή από άλλη αιτία κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως». Δίνεται, έτσι, κίνητρο για επανειλημμένες καταστροφικές επεμβάσεις - όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση - οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανέφικτη.

•Νομιμοποιεί, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παράνομες και σχετικά πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις για γεωργική χρήση φυσικών οικοσυστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένες δασικές εκτάσεις.

•Καταργεί στην ουσία τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον ως μέσα για την οριστική αποτύπωση και τη συνεχή προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς επιτρέπει τη συνεχή αναμόρφωση τους «με τη διαγραφή» (και μόνο) «εκτάσεων που θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία».

•Διευρύνει, για πολλοστή φορά, τις επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί όλους τους βουλευτές να μην επικυρώσουν τα σχέδια καταστροφής, μετά τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και του φυσικού πλούτου της χώρας. Καλεί επίσης τον κόσμο να υπογράψει όλα τα σχετικά ψηφίσματα, καθώς και αυτό του Avaaz, τους φορείς να αντιταχθούν στα σχέδια ξεπουλήματος των δασών μας, στους καταπατητές.

Η βιασύνη με την οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς διαβούλευση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι ούτε προς όφελος της δημοκρατικότητας, ούτε των δασών μας, καταλήγει η Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Σχόλια