Ειδήσεις

Σε συναινετική γραμμή ο πρωθυπουργός - "εκλογές το 2015"

Αλλαγή γραμμής πλεύσης προς το "συναινετικότερο" σήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που στην προσπάθεια εύρεσης λύσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα επιλογή, προχώρησε σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ηρεμία ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας για την επόμενη μέρα των μνημονίων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Για το στόχο αυτό, ο κ. Σαμαράς έδειξε διατεθειμένος να αναζητήσει κλίμα ευρείας συναίνεσης εντός του κοινοβουλίου, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να "διευρυνθεί" το κυβερνητικό σχήμα και με πρόσωπα εκτός των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Επίσης δήλωσε ότι εφόσον λυθούν αυτά τα δύο ζητήματα, δηλαδή ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, είναι διατεθειμένος να συζητήσει χρονοδιάγραμμα εκλογών "στο τέλος του 2015".

Αναλυτικότερα, ο κ. Σαμαράς είπε:

«Δεν μπορούμε να φύγουμε από μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια άλλη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο φημών, που δηλητηριάζει τη Δημοκρατίας μας. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήδη δυο μήνες πριν, είχε πει ότι όποιος τολμήσει να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι εξαγορασμένος. Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν».

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε έκκληση για συναίνεση. «Τους καλώ όλους να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας, για να διαπραγματευτούμε την επόμενη ημέρα, μετά από το τέλος του μνημονίου».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσδοκά στη στήριξη όλων των βουλευτών «για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, για να έχει η Ελλάδα το Σύνταγμα που χρειάζεται και να μην μπει σε περιπέτειες».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά από την προεδρική εκλογή μπορεί να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα με «άλλα πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους».

Για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και μετά «μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015», όπως σημείωσε. «Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι ένα σχέδιο συναίνεσης ώστε η επόμενη μέρα να βρει την πατρίδα μας ενωμένη και την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Αλλαγή με... παρασκήνιο

Η αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού - που πλέον... συμπορεύεται με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που εδώ και βδομάδες μιλούσε για "συναινετικές λύσεις" και μάλιστα σήμερα υπογράφει και σχετικό άρθρο στον κυριακάτικο Τύπο όπου ζητά ξανά "συναίνεση" και "εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος απ' όλο το συνταγματικό τόξο" - είναι ιδιαίτερα εμφανής, καθώς έως και λίγες μέρες πριν, από το Μαξίμου αποκλειόταν "δια ροπάλου" οποιαδήποτε περίπτωση συναινετικών διαδικασιών και ορισμού πρόωρων εκλογών έστω και "στο τέλος του 2015".

Από το πρωί είχαν κυκλοφορήσει φήμες που ήθελαν ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών να επαναφέρει την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και αυτή τη φορά καθώς φαίνεται υπάρχει πολύ... παρασκήνιο, αφού ο πρωθυπουργός βγήκε και δήλωσε αυτά περίπου που ακούγεται ότι θα περιλαμβάνει η πρόταση: εκλογή Προέδρου (ΔΕΝ ανέφερε το όνομα του Σταύρου Δήμα στο διάγγελμα του, γεγονός που σημαίνει ότι είναι θετικός στο να προταθεί άλλο πρόσωπο, ενδεχομένως και από τους ανεξάρτητους βουλευτές) από την παρούσα Βουλή και χρονοδιάγραμμα εκλογών το 2015, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και αφού έχει προχωρήσει και ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι εξελίξεις στις επόμενες ημέρες αναμένονται ραγδαίες και τίποτε πλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ωστόσο καθώς υπάρχουν ανεξάρτητοι που δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ με την παρούσα Βουλή, όποιος κι αν είναι αυτός, θα πρέπει να αναμένεται "άνοιγμα" προς την ΔΗΜΑΡ, διαφορετικά "τα κουκιά δεν βγαίνουν"  - εκτός και αν η υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας Χαϊκάλη "ανοίξει την πόρτα" των ΑΝΕΛ με κάποιον τρόπο.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος.

Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!

Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης.

Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!

Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής.

Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας.

Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια.

Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους.

Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015.

Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό.

Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο αληθινής συναίνεσης, χωρίς θεσμικές εμπλοκές και χωρίς ακυβερνησία. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει την Πατρίδα μας ενωμένη, τη Δημοκρατία μας σταθερή και την οικονομία μας αξιόπιστη και θωρακισμένη μέσα στην Ευρώπη».

Σχόλια