Ειδήσεις

Η δυσλειτουργική ελληνική Δημοκρατία

Θα μας συντροφεύσει για κάμποσες ημέρες - και εβδομάδες πιθανότατα - η "υπόθεση Χαϊκάλη", η καταγγελόμενη δηλαδή απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ προκειμένου να ψηφίσει τον εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μια υπόθεση που αποκαλύπτει ένα μικρό μέρος από τη βρώμα και τη δυσωδία μέσα στην οποία κολυμπά αυτό που λέμε σήμερα στην Ελλάδα "πολιτικό σύστημα". Και όταν λέμε στην Ελλάδα "πολιτικό σύστημα" δεν εννοούμε μόνο τους πολιτικούς, την κυβέρνηση, τα κόμματα. Οχι βέβαια. Εννοούμε και όλο το σύστημα της διαπλοκής που έχει δομηθεί γύρω από την πολιτική. Τα μεγάλα επιχειρηματικά και μηντιακά συμφέροντα που διαπλέκονται αξεδιάλυτα με τους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας, για παράδειγμα.

Το μέγεθος αυτής της διαπλοκής, γίνεται φανερό αρκεί να ανοίξεις τον τηλεοπτικό δέκτη, μια εφημερίδα ή το internet για να μπεις σε ένα από τα "κορυφαία" ειδησεογραφικά sites. Την βλέπεις μπροστά σου, ζωντανή, όζουσα. Βλέπεις τις απελπισμένες προσπάθειες των υπηρετών των μηντιαρχών να κάνουν το άσπρο μαύρο. Το ότι η πρώτη αντίδραση όλων των διαπλεκόμενων μήντια στις καταγγελίες Χαϊκάλη - Καμμένου ήταν η... γελοιοποίηση των προσώπων που κάνουν τις καταγγελίες και η υπερπροβολή της φωτογραφίας που εικονίζει τον φερόμενο ως "κομιστή" να εικονίζεται με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, λέει πολλά. Πάρα πολλά. Το ότι η Ελλάδα είναι πιθανότατα η μοναδική χώρα με "σοβαρή" (λέμε τώρα...) κοινοβουλευτική δημοκρατία όπου η αποκάλυψη μιας τέτοιας υπόθεσης όχι μόνο δεν ρίχνει την κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίζεται από το σύνολο των διαπλεκόμενων μήντια ως "πλεκτάνη κατά του... πρωθυπουργού", είναι επίσης σημείο των καιρών.

Οπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και διαφθορά και στην περίπτωση μας... είναι πολλά τα λεφτά. Πάρα πολλά. Η διαπλοκή πολιτικής και οικονομίας είναι τόσο παλιά όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες. Κατά περιόδους είναι πιο "μαζεμένη" ή πιο "χύμα", αλλά δεν υπάρχει κάποιο "ιδανικό" σημείο στο παρελθόν όπου "αυτά δε γινόταν". Τουναντίον, ΠΑΝΤΑ γινόταν αυτά. Και χειρότερα γινόταν, πολύ χειρότερα.  Απλώς σήμερα όλα όσα γίνονται, συμβαίνουν χύμα, στα μούτρα μας μέσα. Δίχως καμία αιδώ, δίχως να τηρούνται έστω τα προσχήματα. Είναι σα να σου φωνάζουν "ναι ρε, είμαστε διαπλεκόμενοι, έχεις κανα πρόβλημα;"

Ετσι απλά, έτσι ωμά, έτσι χυδαία.

Υποτίθεται ότι η σημερινή Δημοκρατία θα μας θωράκιζε τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου από αυτήν την διαπλοκή. Δεν θα επέτρεπε στα πράγματα να ξεφύγουν. Υποτίθεται. Διότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί.

Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία είναι απαραίτητο να υπάρχουν

- Ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη Δικαιοσύνη

- Ανεξάρτητος Τύπος

Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη είναι αιχμάλωτη των ίδιων συμφερόντων με τα οποία συγχρωτίζεται η πολιτική εξουσία και ο Τύπος είναι όλος στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων τα οποία υποτίθεται ο Τύπος θα έπρεπε να... ελέγχει.

Για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας ως κλάδος, η Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία είναι νεκρή. Η "ταγμένη" Δημοσιογραφία που εξυπηρετεί συμφέροντα, χαίρει άκρας υγείας.

Μα έτσι δεν λειτουργεί η Δημοκρατία. Δίχως κοινωνικό έλεγχο (που εκφράζεται μέσα από την ανεξάρτητη Δημοσιογραφία) και δίχως αποτελεσματική απόδοση Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία.

Υπάρχει μια τραβεστί Δημοκρατία, που δεν πάει πουθενά εκτός από τον ίδιο της τον όλεθρο. Και ως προς το ποιος θα είναι αυτός ο όλεθρος... απλώς να σημειώσουμε ότι το "σύστημα" της διαπλοκής δεν έχει πρόβλημα με τους "φασίστες" - αρκεί να του κάνουν τη δουλειά του. Αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις  και ξέρετε ότι η Ιστορία υπάρχει για να μας διδάσκει.

Είναι επικίνδυνα αυτά που γίνονται σήμερα. Ή μάλλον έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του "απλώς επικίνδυνου" και έχουμε μπει στο στάδιο του "ετοιμαστείτε για το μεγάλο τράκο". Η Ελληνική Δημοκρατία μοιάζει με αυτοκίνητο χωρίς φρένα, που τρέχει στον κατήφορο σε ένα δρόμο με πολλές στροφές - ο εκτροχιασμός δεν είναι απλώς πιθανός, είναι ΒΕΒΑΙΟΣ και μοιραίος.

Δεν γνωρίζω που θα μας φέρει αυτός ο εκτροχιασμός, αλλά σίγουρα όπου και να μας φέρει, δεν θα είναι για καλό.

Δεν έχει σημασία, τελικά, αν οι αποκαλύψεις του Χαϊκάλη είναι "αληθείς", αν όντως επιχειρηματικά συμφέροντα φίλια στον πρωθυπουργό επιχειρούν να χρηματίσουν βουλευτές για να ψηφίσουν ΠτΔ - ειλικρινά, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει που αυτά τα εξωφρενικά και απίστευτα καταγγέλονται και μπορούν να θεωρηθούν πιθανά. Δεν είναι μυστικό ότι ήδη από το καλοκαίρι κυκλοφορούσαν φήμες για χρηματισμό βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν ΠτΔ και μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει νούμερα, ονόματα επιχειρηματιών που εμπλέκονται, πιθανοί στόχοι της προσέγγισης και τόσα άλλα.

Αυτά δεν είναι "φυσιολογικά πράματα", αυτά είναι σήψη, παρακμή, βόθρος και αηδία. Δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατική πολιτεία να αντιμετωπίζονται τέτοια εξωφρενικά πράγματα ως "φυσιολογικά" και να κυκλοφορούν ως "σενάρια" στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά απλώς η πιο πρόσφατη εξέλιξη. Εδώ και χρόνια η σαπίλα και η αηδία έχει χτυπήσει κόκκινο: σκάνδαλα, κόντρα σκάνδαλα, χρηματιστήρια, ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός ως... brokers, "δωράκια" εκατομμυρίων, τα κατάστιχα της Siemens και του Χριστοφοράκου, πολιτικοί και επιχειρηματίες in bed together που λένε κι οι Αμερικάνοι, μίζες εκατομμυρίων, μια απίστευτη βρώμα και δυσωδία - και όλοι την αντιμετωπίζουν ως κάτι... φυσιολογικό. Βάλανε στη φυλακή των Άκη και εντάξει, δεν τρέχει τίποτε, 10.000 τα παίρνουν, ένας μέσα, οκ, χόρτασε το πόπολο αίμα, δεν χρειάζεται να "ματώσουν" άλλοι.

Δεν είναι δυνατό να προσφέρει η Δημοκρατία αυτό το παράδειγμα στον κόσμο. Δεν μπορεί να βροντοφωνάζει με όλη της τη δύναμη "είμαι σάπια, είμαι αιχμάλωτη συμφερόντων, είμαι διεφθαρμένη".

Δεν λειτουργεί έτσι η Δημοκρατία, ξαναλέω.

Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό, άμεσα. Και όταν το βρούμε μπροστά μας, θα είναι αργά. Και διότι δεν πρόκειται να υποφέρουν αυτοί που έχουν γεμίσει τον κόσμο με βοθρολύματα - αυτοί επιβιώνουν σε όλες τις καταστάσεις, όταν δεν τις προκαλούν μάλιστα οι ίδιοι. Θα την πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ, ο "ελληνικός λαός".

Επιτέλους, να κάνουμε κάτι για να ξεβρωμίσουμε αυτόν τον κόπρο του Αυγεία. ΕΜΕΙΣ, όλοι εμείς. Γιατί κάποιοι στη γωνία έχουν αρχίσει ήδη να σιγοψιθυρίζουν "που είναι ένας συνταγματάρχης να καθαρίσει"... δίχως να καταλαβαίνουν ότι ο "συνταγματάρχης" ΕΜΑΣ θα "καθαρίσει" και όχι τους βρωμύλους...

Γιώργος Ψαρουλάκης

Σχόλια