default-image

Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης από τη Λεωφόρο Πλαστήρα

Κρήτη
Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης από τη Λεωφόρο Πλαστήρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, που δε συνάδουν με το ιστορικό όνομα που φέρει, αλλά ούτε και με το ότι πρόσφατα αναπλάστηκε, επικρατούν στη λεωφόρο Πλαστήρα στο Ηράκλειο.

Εκ πρώτης όψεως, συγχωρώντας τις όποιες σκόνες και την ταλαιπωρία των οδηγών, καθότι τα έργα βελτίωσης της περιοχής δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, όλα φαίνονται σχεδόν καλά. Έλα όμως που, αν κανείς κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψει τα κακώς κείμενα και τις δυσάρεστες εικόνες που μόνο ντροπή προκαλούν.

Και για να μην μακρηγορούμε, περνώντας από εκεί το βλέμμα μας τράβηξαν αρχικά τα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες σκουπίδια που είδαμε να φιγουράρουν στο χώρο πρασίνου που υπάρχει ακριβώς έξω από το πρώην Πανάνειο Νοσοκομείο. Πλησιάζοντας όμως για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες, αντιληφθήκαμε ότι το κακό δεν έμενε μόνο στα μικροσακουλάκια που ίσως κάποιοι με μη περιβαλλοντική συνείδηση συμπολίτες μας πέταξαν εκεί ή παρασύρθηκαν, όπως θα θέλαμε να πιστεύουμε, από τους ανέμους, αλλά παίρνει ακόμα πιο άσχημες και δυσάρεστες διαστάσεις.

Και αυτό διότι, εκτός από τα σκουπίδια, τόνοι μπάζων έχουν σχηματίσει βουνά, καλύπτοντας επιδεικτικά το λιγοστό πράσινο, ενώ λίγο πιο κάτω σάκοι με πέτρες, που προφανώς θα διακοσμήσουν το χώρο, περιμένουν εκείνους που θα θυμηθούν κάποια στιγμή να τους αδειάσουν.

Την ίδια ώρα όμως πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι και εκείνοι που, αν και καινούργια τα πεζοδρόμια που έχουν φτιαχτεί, πάνε και σταθμεύουν πάνω σε αυτά, αδιαφορώντας αν θα τα φθείρουν ή όχι, γεγονός που αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή.

Και επειδή οι εικόνες αυτές μας δημιούργησαν την απορία και θελήσαμε να ψάξουμε λίγο ακόμα την περιοχή, προχωρώντας δεξιά κάτω από τη γέφυρα με κατεύθυνση το στάδιο, είδαμε και το πρώην δημοτικό χώρο στάθμευσης που βρίσκεται εκεί. Και ήταν λες και περίμενε κάποιον να το δει και να μιλήσει γι' αυτό... Χώρος που, σημειώνεται, βρίσκεται κάτω ακριβώς από τα ενετικά τείχη και όμως δεν έχει λάβει την αξία που του πρέπει, αφού κάθε γωνιά του έχει γεμίσει με μπάζα και σκουπίδια. Αρνητικό επίσης παράγοντας είναι οι λακκούβες, που φιγουράρουν παντού στο οδόστρωμα, ενώ πολλές από αυτές είναι γεμάτες λάσπες από τις πρόσφατες βροχές.

"Οχυρό" από μπάζα

Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε στο χώρο ήταν η πρώτη γωνία που συναντάς εισερχόμενος στο χώρο δεξιά, η οποία ήταν πραγματικά τίγκα στο σκουπίδι, στα ξύλα και στα ξερά χόρτα. Προχωρώντας είδαμε στον τοίχο παρατημένους πλαστικούς σωλήνες, που έμοιαζαν με προστατευτικό δίχτυ, όπως και μια τρύπα μπαζωμένη όπως-όπως. Με αποκορύφωμα τη δεύτερη γωνία, όπου ακριβώς κάτω από τα τείχη η "σύγχρονη ιστορία" συναντά την παλιά. Ένα "οχυρό" από μπάζα και σκουπίδια αποτελούμενο απ' ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί... από κουβάδες μέχρι πακέτα τσιγάρων, απορρίμματα από σνακ, μπουκάλια, δοκάρια, σωλήνες, κουτιά κ.λπ., παρατημένα ανάμεσα σε λάσπες και χώματα, ακριβώς κάτω από τα ενετικά τείχη, προσπαθώντας να κρύψουν την αίγλη τους, πράγμα που φαίνεται να καταφέρνουν καλά, αφού κανείς δεν έχει φροντίσει να τα απομακρύνει...

Όπως ήταν φυσικό, μετά απ' όλα αυτά που είδαμε δε θελήσαμε να πάμε παρακάτω και να διασχίσουμε όλο το χώρο, καθώς αυτά που συναντήσαμε ήταν αρκετά για να μας δημιουργήσουν το αίσθημα της αποστροφής και της απογοήτευσης. Σας τα παρουσιάζουμε, όπως επίσης και στους αρμόδιους, ελπίζοντας στην πρόκληση του ενδιαφέροντός τους, για την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό αυτής της άθλιας εικόνας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News