Ειδήσεις

Η Ελλάδα προτείνει ΒΟΑΚ για το "πακέτο Γιουνκέρ"

Η συμπλήρωση και ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα είναι το μοναδικό από τα μεγάλα, αναπτυξιακά έργα της Κρήτης που περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση για τα έργα της χώρας μας τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πακέτο Γιουνκέρ.

Αν και επίσημα η πρόταση δεν έχει γίνει γνωστή, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές θέλουν συνολικά 174 έργα, προϋπολογισμού 41,5 δισ. ευρώ, να είναι οι προτάσεις της χώρας για να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο του «πακέτου Γιουνκέρ». Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα έργα αφορούν τους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, προκειμένου η Ελλάδα να επωφεληθεί του πακέτου των περίπου 315 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον ΒΟΑΚ, έργα της Κρήτης που ενδεχομένως θα ενταχθούν στο πακέτο είναι νέα δικαστικά μέγαρα, τουριστικές υποδομές (μαρίνες κ.λπ.) και άλλα.

Συνολικά από τα έργα που προτείνει η Ελλάδα, τα 55 έργα αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, 29 τις μεταφορές και 25 έργα υποδομών. Αναλυτικότερα, η μερίδα του λέοντος ανήκει στο κομμάτι των μεταφορών, που σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υπουργείων θα απορροφηθούν περίπου 18 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι υποδομές (11 δισ. ευρώ) και ο τομέας της ενέργειας (3,4 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι προτείνονται έργα υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης, μεταξύ αυτών δε βρίσκεται και το έργο της σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι... παραμένει στις καλένδες.

Γιώργος Ψαρουλάκης

Σχόλια