default-image

Άγιος Νικόλαος: "Κορώνα-γράμματα η ζωή μας"

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: "Κορώνα-γράμματα η ζωή μας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νοσεί βαθύτατα η υγεία στο νομό Λασιθίου. Ή, όπως λένε οι Αγιονικολιώτες, που το νοσοκομείο τους κινδυνεύει για άλλη μια φορά να κλείσει για κάποιες μέρες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, «η υγεία στο Λασίθι κρέμεται από μια κλωστή». Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στο νομό Ρεθύμνου, με τον κόσμο να βρίσκεται σε αγανάκτηση και απόγνωση, καλώντας την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον τομέα της νοσοκομειακής υγείας!

Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο η Παιδιατρική Κλινική εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κλινική να κλείσει τις μέρες των γιορτών. Έτσι αντιπροσωπία των γονέων του δήμου, με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, επισκέφτηκε τη 7η ΔΥΠΕ και συνομίλησαν για την υπόθεση αυτή με το ΔΥΠΕάρχη Αντώνη Γρηγοράκη. Όπως τους είπε ο κ. Γρηγοράκης, μένει μια υπογραφή από το υπουργείο Υγείας για τον παιδίατρο που πρόκειται να έρθει από την Ικαρία, για να τοποθετηθεί στον Άγιο Νικόλαο μετά από απόφαση του ΔΥΠΕάρχη, με την οργανική του θέση ωστόσο να είναι στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Η υπογραφή αυτή, κατά τον κ. Γρηγοράκη, είναι θέμα ωρών. Ωστόσο, αυτή η τοποθέτηση δεν ανήκει στις οριστικές λύσεις που ζητούν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά αν δεν εισακουστούν. «Ας κόψουν από οπουδήποτε αλλού. Όμως, ας αφήσουν ήσυχο τον τομέα της υγείας. Για μας το θέμα της υγείας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως τονίζουν οι κάτοικοι που μετείχαν στην αντιπροσωπία του Αγίου Νικολάου.

Όπως λένε, τα κενά στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, που είναι σε ακτινολόγο, ορθοπαιδικό και αναισθησιολόγο και τα οποία καταγράφονται στη μονάδα, βάζουν σε περιπέτειες την υγεία όλων των κατοίκων. «Εμείς ήρθαμε εδώ», όπως ξεκαθάρισαν χθες, «όχι για τη λύση αυτή που δίνεται, η οποία είναι εμβαλωματική και προσωρινή και δε μας διασφαλίζει την επόμενη μέρα. Ήρθαμε εδώ για να πάρουμε δεσμεύσεις για μόνιμη πρόσληψη παιδιάτρου για την κλινική αυτή και να προειδοποιήσουμε ότι η κοινωνία του Αγίου Νικολάου έχει εξεγερθεί».

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από την Παιδιατρική Κλινική στον Άγιο Νικόλαο, όπου εργαζόμενοι, γονείς, φορείς και παιδιά θα ζωγραφίσουν για την υγεία.

Στο Ρέθυμνο

Αλλά και στο νομό Ρεθύμνου η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχει έλλειψη επικουρικού γιατρού και αναισθησιολόγου, με συνέπεια να μην μπορούν από τώρα και μετά να εξυπηρετηθούν τα χειρουργεία και θα αντιμετωπίζονται μόνο έκτακτες περιπτώσεις. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών, στην τελευταία προκήρυξη δε συμπεριλαμβάνεται για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου θέση επικουρικού ούτε αναισθησιολόγου, παρά την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Στο Ηράκλειο

Εντωμεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με μια από τις πλέον ζωτικές για τη λειτουργία του κλινικές, τη Β' Παθολογική, να κινδυνεύει να μείνει από γιατρούς!

Η συνέχιση της πολιτικής περιστολής των δαπανών έχει ως αποτέλεσμα να μην αντικαθίστανται οι γιατροί που φεύγουν ή συνταξιοδοτούνται και το αποτέλεσμα είναι η κλινική να έχει μείνει πλέον με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, όπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News