Ειδήσεις

Πριν τα 62 σύνταξη για εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες

Κάτω των 62 ετών είναι οι 9 από τους 10 νέους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη τους τελευταίους 4 μήνες, από τα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.

Τα στοιχεία του συστήματος "Ήλιος" για τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", καταγράφουν την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους των ασφαλισμένων, να κάνουν χρήση όλων των ειδικών διατάξεων που ισχύουν, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια, υπό τον φόβο των νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Η τάση αυτή, όπως επισημαίνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, κορυφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς μια σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ειδικές διατάξεις που προβλέφθηκαν για το διάστημα από το 2010 και έως το 2012, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν χρήση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Τα στοιχεία του τετραμήνου Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2014 είναι αποκαλυπτικά.

Το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, όμως, για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό νέων ασφαλισμένων που βγήκε στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει το σύστημα "Ήλιος", ανά μήνα, κατά το Δεκέμβριο, από τους συνολικά 10.722 συνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη για πρώτη φορά, το 43,5% ήταν άνω των 62 ετών. Μεταξύ 51 και 61 ετών συνταξιοδοτήθηκε το 34,7%, από 62 έως 67 ετών ήταν το 21,3%, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 21,9% που συνταξιοδοτήθηκε άνω των 68 ετών. Ένα 3,3% των νέων συνταξιούχων ήταν ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας φωτογραφίζουν την ύπαρξη ειδικών διατάξεων που δίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων τη δυνατότητα συνταξιοδότησης πολύ πριν από το γενικό όριο των 67 ετών, δεν είναι όμως απόλυτα διαφωτιστικά, καθώς αφορούν στο σύνολο των κύριων συντάξεων, στις οποίες συγκαταλέγονται τόσο οι συντάξεις γήρατος, όσο και οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.

Το σύστημα "Ήλιος" ρίχνει επίσης φως σε μια σειρά σημαντικών στοιχείων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως καταγράφηκαν το Δεκέμβριο του 2014:

Σχόλια