default-image

Το δικαστήριο ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν

Κόσμος
Το δικαστήριο ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκικό δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατία.

Ο κ. Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο των ισλαμοσυντηρητικών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη μάχη τους να υποσκελίσουν το κεμαλικό, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις και την επιρροή τους.

Ωστόσο, από το 2013 έχει έλθει σε ρήξη με τον - επίσης ισλαμιστή - πρόεδρο της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνησή του.

Οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, προχώρησαν σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις φιλογκιουλενικών αξιωματούχων σε αστυνομία και δικαστικό σώμα, στα οποία οι τελευταίοι είχαν αρχίσει να διεισδύουν από το 1985.

Ο ιεροκήρυκας εμφανίζεται ως μετριοπαθής ισλαμιστής, ωστόσο η κοσμικού προσανατολισμού κυβέρνηση της Τουρκίας, το 1998-1999, τον είχε κατηγορήσει ότι διεκπεραιώνει σχέδιο «αόρατης» κατάληψης του κράτους από τα μέσα, με στόχο να αποκαλύψει στη συνέχεια ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News