Ειδήσεις

"Πάνω απ’ όλα η υγία μας: Αγιουρβέδα"

Η Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο ινδικό, παραδοσιακό σύστημα Ιατρικής, ηλικίας άνω των 6000 ετών. Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης (σωματικό - νοητικό - ψυχικό). Εξετάζει την υγεία από μία ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο) τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο σκέψης μας, την κληρονομικότητα. Στόχος της είναι η υγιεινή διαβίωση και μακροζωία σε συνδυασμό με την πνευματική εξέλιξη και επιτυχία.

Ισορροπία στις ενέργειες, στις φωτιές, στους ιστούς, και στα απόβλητα. Ειρήνη στο πνεύμα, τις αισθήσεις  και το νου. Αυτό ονομάζεται υγεία.

Η λέξη "Ayurveda" αποτελείται από δύο συστατικά:
1. AYUS= Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία
2. VEDA= Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη

Οι βασικές αρχές

Κατά την Αγιουρβέδα, ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται πέντε στοιχεία, τα οποία είναι ο Αιθέρας, ο Αέρας, το Πυρ, το Ύδωρ και η Γη και υπάρχουν σε όλη τη Δημιουργία και φυσικά και στον άνθρωπο. Εξετάζοντας απλά το όλο θέμα μπορεί κανείς να πει ότι για να υπάρξει η ζωή του κάθε ανθρώπου, χρειάζεται τροφή για να θρέψει το σώμα του (Γη), νερό για να πιει (Ύδωρ), ήλιο και φως (Πυρ), αέρα για να αναπνέει (Αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (Αιθέρας). Τα πέντε αυτά στοιχεία της Δημιουργίας, υπάρχουν στα φιλοσοφικά συστήματα όλων των λαών του κόσμου, από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, μέχρι την Κίνα και την Κεντρική Αμερική.

Οι συνδυασμοί των πέντε στοιχείων από τα οποία αποτελείται το σώμα μας διαμορφώνουν τα doshas: Vata, Pitta, Kapha (τις ολοκληρωμένες αρχές που ελέγχουν όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες). Η ισορροπία τους θεωρείται στην Αγιουρβέδα βασική προϋπόθεση για την τέλεια υγεία. Παράγοντες ισορροπίας τους αποτελούν: Η διατροφή, η κίνηση, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος σκέψης.

Η αγιουρβέδα - όσο αφορά τη διατροφή - δίνει σημασία στις έξι γεύσεις. Γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή, καυτερή, στυφή.

Ο θεραπευτής πρέπει να δώσει στον άνθρωπο μια δίαιτα που να είναι ανάλογη με την ιδιοσυγκρασία του, έτσι ώστε οι ενέργειές του να παραμείνουν σε ισορροπία, ή αν αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί, να επανέλθουν σε αρμονία.

Έχετε προσέξει τη διαφορά στην ποσότητα του φαγητού που τρώμε αν δεν το γευόμαστε;

Στο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία αποτελεί ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα. Μήπως σχετίζεται με το ότι δε γευόμαστε την τροφή μας, και έτσι το νευρικό μας σύστημα ζητάει μεγαλύτερες ποσότητες;

Είναι δυνατόν το απλό γεγονός, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν πια τη γεύση που είχαν όταν δε χρησιμοποιούσαμε πολλά λιπάσματα, να σχετίζεται με ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, όπου η ζωή φαίνεται στην κυριολεξία άγευστη;

Πως σας φαίνεται η αύξηση κατανάλωσης σε έτοιμες ξηρές και ελαφρές τροφές, όπως γαριδάκια, πατατάκια κλπ. από τα παιδιά και η αύξηση ασθενειών όπως A.D.H.D. που χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Στη συμβατική ιατρική το θέμα της γεύσης έχει παραμεληθεί τελείως και το μόνο που κοιτάζουμε είναι η περιεκτικότητα των τροφών σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Μήπως όμως πρέπει να ερευνήσουμε παράλληλα και την επίδραση της γεύσης στην υγεία και την ασθένεια;

Οι γεύσεις, οι ρυθμοί της ημέρας και της νύχτας, η εναλλαγή των εποχών, η προσθήκη χημικών, οι μεταλλαγμένες τροφές, καθώς και τα γονίδιά μας ή η ιδιοσυγκρασία μας και η καθημερινή μας δραστηριότητα έχουν μεγάλη σημασία στην εκλογή της σωστής διατροφής.

«Ο άνθρωπος πρέπει να προσλαμβάνει τροφή αφού έχει χωνέψει το προηγούμενο γεύμα». Αυτή η απλή αρχή θα μπορούσε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για κάθε δίαιτα.

«Ο άνθρωπος πρέπει πάντοτε να τρώει την κατάλληλη ποσότητα τροφής».

«Κατάλληλη ποσότητα τροφής» σημαίνει ότι, κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετική πεπτική ικανότητα ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την άσκηση που κάνει, και την ώρα της ημέρας που τρώει. Ο κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικό μέτρο στη διατροφή του. Η σύγχρονη ανακάλυψη ουσιών όπως η λεπτίνη αποδεικνύουν την ορθότητα αυτών των αρχών του Αγιουρβέδα.

«Η τροφή πρέπει να τρώγεται στον σωστό χρόνο, πρέπει να είναι κατάλληλη με τις συνήθειες, καθαρή, να τρώγεται με προσοχή, ούτε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, αφού είναι κανείς καθαρός, καθισμένος ήσυχα  σε συντροφιά ανθρώπων που μας αρέσουν, και να προσφέρεται από αυτούς που είναι καθαροί και πιστοί...».

Προσευχή και ευχάριστη συντροφιά ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα που δραστηριοποιεί τους πεπτικούς χυμούς για τη σωστή χώνεψη του φαγητού.

Ένα κλασικό σύγγραμμα του Αγιουρβέδα, λέει: «Όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου σκοπεύουν στην ευτυχία όλων των πλασμάτων - η ευτυχία αυτή στηρίζεται στο καθήκον (δικαιοσύνη, δίκαιη ηθική συμπεριφορά) - έτσι ο άνθρωπος πρέπει πάντοτε να ακολουθεί τη δικαιοσύνη».

Στο στούντιο καλεσμένος της  Εύας Ντελιδάκη το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00, θα είναι ο δρ Νικόλαος Κωστόπουλος  ιατρός, διευθυντής Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής στην Αθήνα και μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ιατρών στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Ο κ. Κωστόπουλος άσκησε επί δέκα έτη την ιατρική σε ιδιωτικό ιατρείο στην Harley street στο Λονδίνο της Αγγλίας, συνδυάζοντας  τον Αγιουρβέδα με τη σύγχρονη ιατρική. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Ινδία, προωθώντας την επιστημονική εφαρμογή του Αγιουρβέδα.

Ο σπουδαίος αυτός γιατρός, δέχεται τις ερωτήσεις της Νίκης Παντουβάκη, της Φλώρα Φραγκιουδάκη της Ελένης Δεμερτζή, και του Θανάση Λιναρδάκη.

Σχόλια