Ειδήσεις

Εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλι

Καλά νέα για το αεροδρόμιο Καστελίου αλλά και για το ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" έφεραν οι διήμερες επαφές παραγόντων της Κρήτης με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανακοίνωσε στο δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρία Καλογεράκη, ότι εξασφαλίστηκαν από εθνικούς πόρους κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ποσά τα οποία θα δοθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τον ορισμό τιμής μονάδας.

Επίσης σήμερα, σε συνάντηση στην οποία ήταν παρών ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι διατίθενται κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευτεί για παραχώρηση κονδυλίων για το ΒΟΑΚ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη.

Επίσης ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι διατίθεται κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για έργα επέκτασης και βελτίωσης του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο, προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού έως ότου προχωρήσει το αεροδρόμιο Καστελίου.

Δηλώσεις

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σε όλους τους συμπολίτες μας στην Κρήτη ότι αυτά που ανακοίνωσα στην Κρήτη και για τα οποία δεσμεύτηκα ενώπιων τους, για τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο νησί, αρχίζουν μέρα με τη μέρα να γίνονται πραγματικότητα.

Να ξεκινήσω από το γεγονός, ότι έχουμε ήδη υπογράψει δύο συμβάσεις για δυο μεγάλα τμήματα του ΒΟΑΚ, τον κόμβο που οδηγεί στα Χανιά και το "Πάνορμος-Εξάντης". Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα του ΒΟΑΚ Απομαρμά-Αγία Βαρβάρα, ένα έργο, όπως ξέρετε πολύ καλά, πολυβασανισμένο. Ενεκρίθησαν μέσω του νέου προγράμματος 30 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια στο ΒΟΑΚ, ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν όλες οι αναγκαίες μελέτες και παρεμβάσεις, προκειμένου ο δρόμος να γίνει πιο ασφαλής και να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα. Ο περιφερειάρχης θα διαχειριστεί το ποσό αυτό και με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, θα προωθήσει άμεσα παρεμβάσεις, που πρέπει και μπορεί να γίνουν στο δρόμο.

Όπως ακριβώς είχα υποσχεθεί, προχωράμε στην αναγνωριστική μελέτη για το ΒΟΑΚ, σε συνδυασμό με οικονομικά και κυκλοφοριακά στοιχεία, έτσι ώστε στα τέλη του Α' εξαμήνου του επόμενου έτους να έχουμε στα χέρια μας μια πρώτη μελέτη, σκοπιμότητας, προκειμένου να προκηρύξουμε το διαγωνισμό παραχώρησης του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια, με πληρωμές διαθεσιμότητας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήδη δουλεύει συστηματικά πάνω σε αυτό το εγχείρημα, αξιοποιώντας παράλληλα το πακέτο Γιούνκερ.   

Εγκρίναμε για το υπάρχον αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", όπως είχα υποσχεθεί και παρουσιάσει στους Κρήτες, ποσό 20 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονιστεί, να επεκταθεί και να διευκολυνθεί η πρόσβαση, καθιστώντας το πιο λειτουργικό, φιλόξενο και αποτελεσματικό για την οικονομία του νησιού. Θεωρώ πως πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, που, με τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου, πολύ γρήγορα μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών.

Εγκρίθηκαν επίσης από το Εθνικό Πρόγραμμα 90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι. Ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της κτηματογράφησης. Πολύ σύντομα το υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Καστελίου και την Περιφέρεια Κρήτης θα ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις. Επίσης από τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθεί και θα προκηρυχθεί σύντομα η μελέτη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωροταξικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Μελέτη της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου Καστελίου, γιατί συνολικά όπως μπορείτε να φανταστείτε το εκεί οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες και δεν έμειναν στα χαρτιά από την ημέρα που ήρθα στην Κρήτη πριν από 20 ημέρες, είναι γεγονότα, τα οποία θα προχωρήσουν, έτσι ώστε η Κρήτη να έχει τις υποδομές που της αξίζουν.  

Επίσης, κάναμε κάποιες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από λίγες ημέρες και διευκολύναμε τη λειτουργία και χρηματοδότηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, έτσι ώστε και αυτό το ζήτημα πλέον να μπει σε μια σειρά.

Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί οι εξαγγελίες έχουν προχωρήσει, με κορυφαίο το αεροδρόμιο του Καστελίου. Μεταθέσαμε το διαγωνισμό για τη 17η Φεβρουαρίου, σε 2 μήνες περίπου από σήμερα και τούτο διότι το ζήτησαν οι υποψήφιοι διαγωνιζόμενοι. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σας βεβαιώνω ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν κατατεθειμένοι φάκελοι από μεγάλους κατασκευαστικούς και αεροπορικούς οίκους, οι οποίοι θα θελήσουν να αναλάβουν την κατασκευή και τη διαχείριση του αεροδρομίου του Καστελίου. Το μεγάλο αυτό εγχείρημα για την Κρήτη προχωράει πολύ καλά. Πιστεύω πως μέχρι τέλος του Α' εξαμήνου του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να έχουμε στα χέρια μας τον τελικό φάκελο με τον τελικό μειοδότη».

Σταύρος Αρναουτάκης:

«Οι εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη γίνονται πράξη. Πολλοί πίστευαν ότι αυτά ήταν λόγια του αέρα. Αποδεικνύεται όμως, από τη συνεργασία που είχαμε με τον υπουργό, μαζί με τους Δήμους Μίνωα Πεδιάδα και Ηρακλείου, με την Περιφέρειά μας, ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα, για τα μεγάλα έργα στην Κρήτη. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει δέσμευση του υπουργού του κ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, να γίνουν τα μεγάλα έργα στην Κρήτη: ο Βόρειος Οδικός Άξονας, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο αλλά και τα άλλα έργα που ανακοίνωσε ότι έχουν δημοπρατηθεί. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια που μόνο μεγάλα έργα θα γίνονται στο νησί μας και χρειάζεται εδώ η συνέχεια, η διεκδίκηση, ο οραματισμός που έχουμε όλοι μας, διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο. Θεωρώ ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα ενωμένοι θα διεκδικούμε για την υλοποίηση των έργων. Πάνω απ' όλα είναι ο οραματισμός, είναι η διεκδίκηση, είναι η υλοποίηση. Και στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη βλέπουμε την υλοποίηση».

Ζαχαρίας Καλογεράκης:

«Σήμερα από τα λόγια περνάμε στα έργα. Διαψεύδονται πολλοί που είχαν προβλέψει διαφορετικά τις συνθήκες των εξελίξεων σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, που ο υπουργός είχε ανακοινώσει πριν από περίπου 20 ημέρες. Σε συνεργασία με το υπουργείο και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, με τον περιφερειάρχη, δρομολογούμε και υπογράφηκαν σήμερα οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή, ύψους 90 εκατ. Στη συνέχεια, τα Διοικητικά Δικαστήρια θα προσδιορίσουν τις τιμές μονάδες. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός έργου που για 12-13 χρόνια ακούμε στο Δήμο μας και δεν το βλέπουμε: το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου.

Η σημερινή εξέλιξη είναι θετική. Ενημερωθήκαμε από τον υπουργό ότι παράλληλα με την αναβολή του διαγωνισμού για τις 17 του μήνα υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και γι' αυτό δόθηκε και αυτή η αναβολή.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι επιτέλους η ομηρία στην περιοχή τελειώνει και σήμερα γίνεται ένα βασικό βήμα που είναι η χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων, που ελπίζω πολύ σύντομα, το επόμενο διάστημα, να έχουμε και τις τιμές μονάδες, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πάρει τα χρήματα του στην περιοχή που απαλλοτριώνεται.

Θέλω, επίσης, τελειώνοντας, να τονίσω πως στη σημερινή ρευστή πολιτική κατάσταση σήμερα το υπουργείο κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και πρέπει τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους να δεσμευτούν για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις στην Κρήτη, ότι θα συνεχίσουν και θα τιμήσουν τις υπογραφές που σήμερα μπήκαν».  

Σχόλια