default-image

"Κρατήστε το λάδι στα χέρια σας"

Κρήτη
"Κρατήστε το λάδι στα χέρια σας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κρατήστε τα λάδια στα χέρια σας, ή πριν πουλήσετε προχωρήστε σε έρευνα αγοράς» καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, τονίζοντας πως τα παιχνίδια των ιδιωτών να ρίξουν τις τιμές, δε θα βρουν πρόσφορο έδαφος αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν τρέξουν να "κόψουν" μεγάλες ποσότητες από το λάδι τους, μειοδοτώντας ουσιαστικά οι ίδιοι τον κόπο τους και κάνοντας τους Ιταλούς να τρίβουν τα χέρια τους.

Επιμένει, μάλιστα, πως τις τελευταίες μέρες κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πληρώσουν ακόμα και με 2,60 για μικρές ποσότητες λαδιού, αλλά οι τιμές κατά μέσο όρο δεν πέφτουν κάτω από τα 2,80 με 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ λέει και ο ίδιος ότι στο επόμενο διάστημα, «αν οι παραγωγοί κρατήσουν το λάδι, οι τιμές του προϊόντος θα ανέβουν»!

Τις προοπτικές ανόδου των τιμών και το τραγικό λάθος των τελευταίων ημερών από πολλούς παραγωγούς να πηγαίνουν στα ελαιουργεία και τους εμπόρους και να ζητούν να πληρωθούν το λάδι τους εκφράζουν στη "Ν.Κ." σήμερα τόσο ο Ανδρέας Στρατάκης όσο και οι ελαιουργοί, τονίζοντας πως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς εξαρτάται φέτος η τύχη του προϊόντος. Μάλιστα, η "Ν.Κ." επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιουργών Γιάννη Ηλιάδη, που λέει ότι με την έναρξη του νέου χρόνου διαφαίνεται πως η τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης είπε στη "Ν.Κ." ότι ήταν λανθασμένη η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη να μιλήσει για τιμή 2,60 ευρώ στην Κρήτη ως κατώτερη που δόθηκε τις τελευταίες μέρες, κάτι όμως που ο κ. Στρατάκης επανέλαβε και χθες προς την εφημερίδα μας, καλώντας τους ελαιουργούς, αντί να εκφράζουν διαφωνίες και να κατηγορούν τις Ενώσεις, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν μεγαλύτερες τιμές.

«Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε χρηματοδοτήσεις από κανέναν. Αλλά αυτοί μπορούν να το κάνουν. Γιατί δεν το κάνουν λοιπόν;», διερωτάται ο κ. Στρατάκης.

Αναφορικά με την πολιτική της ΕΑΣΗ, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει: «Εμείς έχουμε τώρα το λάδι στα 2,80. Δε μας δίνουν χρηματοδότηση και είναι μεγάλο πλήγμα για μας. Εμείς προσπαθούμε να κρατηθούμε στην αγορά, παρ' όλα τα προβλήματα και τις "μαχαιριές" που καρφώνουν προς την Ένωση Ηρακλείου. Όλοι αυτοί που τους εξυπηρετεί να μην υπάρχει Ένωση Ηρακλείου».

Και συνεχίζει: «Είναι κοινή διαπίστωση πλέον, που δε χωράει καμία αμφισβήτηση, ότι όλα τα λάδια της Ελλάδας να τα απορροφήσουν πάλι δεν καλύπτουν τις ανάγκες που έχει η παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι ένα γεγονός. Από 'κει και πέρα. Όταν στο νησί μας βρίσκονται πολυδιάσπαρτα και αμέτρητα κέντρα αγοράς ελαιολάδου, μην περιμένουμε ότι το λάδι μπορεί να βρει την αξία που μπορεί να βρει στην Πελοπόννησο. Και να λάβουμε υπόψη και τις ανάγκες που έχει όλος ο κόσμος».

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής κάνει λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα: την υπερπροσφορά ελαιολάδου από τους παραγωγούς. «Και λογικό είναι οι τρεις μεγάλοι εμπορικοί οίκοι της Ιταλίας να τρίβουν τα χέρια τους. Οι παραγωγοί πρέπει να κρατήσουν το λάδι τους. Όσο μπορούν να μην πουλούν».

«Πουλάτε σταδιακά» - «Έχει ανάγκες ο κόσμος»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης λέει ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας και ένα σωρό άλλα φορολογικά βάρη και οι παραγωγοί πουλούν για να ρευστοποιήσουν. Και ειδικά όταν ακούν ότι το λάδι θα πέσει, γίνεται χαμός. Αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να πουλά. Μπορούν να ρευστοποιήσουν κάποια κιλά να κάνουν "χαρτζιλίκι", να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και να περιμένουν. Γιατί, όταν πιέζεις την αγορά, είναι ευνόητο ότι αυτός που θα αγοράσει το λάδι θα σε εκμεταλλευτεί.

Είναι και το άλλο ζήτημα. Ένας έμπορος που έχει έλλειψη ρευστού, θα προσφέρει λάδι στην Ιταλία ρίχνοντας την τιμή για να πουλήσει αυτός, γιατί έχει πρόβλημα ρευστοποίησης. Αλλά αυτό είναι το επακόλουθο της πίεσης του παραγωγού. Αυτό είναι αλυσίδα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News