default-image

Ελπίζουν ότι ο Στίβεν είναι ζωντανός

Κρήτη
Ελπίζουν ότι ο Στίβεν είναι ζωντανός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξαφάνιση του Στίβεν Κουκ, που χάθηκε από προσώπου γης τον Οκτώβριο του 2005 στα Μάλια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πίσω από το άλυτο μυστήριο κρύβεται ο ατελείωτος Γολγοθάς μιας οικογένειας, που εννέα χρόνια τώρα αναζητά μια απάντηση για την τύχη του. Ο φακός της "ΚΡΗΤΗ TV" μέσα από την εκπομπή "Δεύτερη Ματιά", η οποία προβλήθηκε χθες το βράδυ, ακολούθησε τα λιγοστά βήματα του 20χρονου - τότε - Βρετανού στα Μάλια, καθώς χάθηκε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που έφτασε στην Κρήτη μαζί με συμφοιτητές του.

Ο Στίβεν και ένας στενός του φίλος, φτάνοντας στην Κρήτη, άφησαν τα πράγματά τους στο ξενοδοχείο και ξεκίνησαν τη βόλτα τους, υπολογίζοντας σε μια πρώτη δυνατή γεύση της ξέφρενης διασκέδασης. Τα μεσάνυχτα οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Στίβεν, ζαλισμένος και αποπροσανατολισμένος ανάμεσα στις ορδές των νεαρών και ήδη μεθυσμένων συμπατριωτών του, αναζήτησε το δρόμο της επιστροφής για το δωμάτιό του. Όμως, αντί να κατευθυνθεί προς το ξενοδοχείο, ακολουθεί αντίθετη πορεία. Είναι το τελευταίο στίγμα του Στίβεν Κουκ. Τα βήματά του τον οδηγούν στο άγνωστο και τα ίχνη του χάνονται κάτω από απίστευτα μυστηριώδεις συνθήκες, που συντηρούν μέχρι και σήμερα πολλά σενάρια τα οποία ακροβατούν ανάμεσα στο μύθο και την οδυνηρή όψη της πραγματικότητας.

Στο ερώτημα αν ένας άνθρωπος μπορεί να χαθεί χωρίς το παραμικρό ίχνος, χωρίς εμφανή αιτία, όσοι γνώρισαν το Στίβεν και όσοι συνέβαλαν μέχρι σήμερα στις έρευνες για τον εντοπισμό του, είναι σταθερά αρνητικοί. Ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια που εξετάστηκαν, σε όποιο βαθμό ήταν εφικτό για τα δεδομένα του 2005 και τις δυνατότητες των αστυνομικών υπηρεσιών που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση, ήταν το ενδεχόμενο ο 20χρονος να έπεσε θύμα μιας πρακτικής που ποτέ δεν απαντήθηκε με πειστικότητα αν ήταν πραγματική είτε ανήκει στο μύθο που εξακολουθεί να πλανάται. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες θεωρίες αναφέρει πως ο Στίβεν, μεθυσμένος, κατέληξε σε κάδο απορριμμάτων. Εκείνη την εποχή νεαροί Βρετανοί αλλά και πορτιέρηδες νυχτερινών καταστημάτων ήταν συνηθισμένοι σε ανάλογες ακραίες συμπεριφορές.

Πόσο πιθανό είναι ένας άνθρωπος να καταλήξει σε κάδο απορριμμάτων, να βρει φρικτό θάνατο μέσα σε απορριμματοφόρο και να καταλήξει στη χωματερή; Ο τότε δήμαρχος Μαλίων είναι κατηγορηματικός. «Κάναμε την έρευνά μας με κάθε εξαντλητική λεπτομέρεια. Ποτέ δε διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν ανάλογα συμβάντα. Οι νεαροί Βρετανοί, υπό την επήρεια αλκοόλ, έχουν κάνει πολλά τρελά και παράλογα αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δεν είναι πιθανό να έχει συμβεί», αναφέρει ο κ. Λαγουδάκης. Το ενδεχόμενο αυτό είχε συγκλονίσει την οικογένεια του Στίβεν, που βρέθηκε στην Κρήτη. Μάλιστα επιστρατεύτηκαν μηχανήματα και Βρετανοί ερευνητές που έψαξαν κάθε πιθανή τοποθεσία μέσα στην παλαιά χωματερή των Μαλίων.

«Ήταν μια φρικτή, τρομακτική εκδοχή. Οι φίλοι του Στίβεν δεν είναι άνθρωποι συνηθισμένοι σε τέτοια ακραία αστεία. Όμως, όπως είδαμε μόνοι μας και μας διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Μαλίων, οι εργάτες πραγματικά ελέγχουν πριν οι κάδοι αδειάσουν στα φορτηγά», ανέφερε μιλώντας από τη Βρετανία στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο αδελφός του αγνοούμενου Chris Cook.

Φίλοι της οικογένειας που μένουν στην Κρήτη συνεχίζουν να ερευνούν κάθε πιθανή πληροφορία που μπορεί να συνδέεται με την τύχη του. Όλοι, όμως, συναντούν ένα τείχος σιωπής, πίσω από τη βεβαιότητα που όλοι εκφράζουν ότι τα ίχνη του 20χρονου χάθηκαν για πάντα. Το σίγουρο είναι πως αν η εξαφάνιση συνδέεται με εγκληματική ενέργεια, εκτός από τα ίχνη του Στίβεν, κάποιοι κάλυψαν και τα δικά τους. Οι ηλικιωμένοι γονείς του αγνοούμενου λυγίζουν μπροστά στο ενδεχόμενο να μη μάθουν ποτέ τι συνέβη και πού βρίσκεται το παιδί τους. Όπως επισημαίνουν, η οικογένεια αυτή δικαιούται μια απάντηση την οποία εξακολουθεί να αναζητά.

Έκκληση οικογένειας: «Ζούμε μια κόλαση», λέει ο αδελφός του

Η έκκληση που έκανε μέσω της "ΚΡΗΤΗ TV" ο αδελφός του Στίβεν είναι πραγματικά συγκλονιστική. Πίσω από τις λέξεις διακρίνει κανείς πως συνειδητοποιεί ότι, τόσα χρόνια μετά, οι πιθανότητες να είναι ζωντανός έχουν εξανεμιστεί. Ωστόσο εξακολουθεί να ζητά τη βοήθεια του κόσμου ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο αδελφός του να επιστρέψει κοντά στους δικούς του ανθρώπους.

«Αυτά τα εννέα χρόνια είναι μια ζωντανή κόλαση, προσπαθώντας να σταθούμε δυνατοί ώστε να τον βρούμε και να τον φέρουμε πίσω. Τον θέλουμε εδώ να είναι κοντά μας. Ακόμη και αν έχει συμβεί το χειρότερο, τον θέλουμε εδώ. Αν είναι εκεί έξω, ζωντανός, επιβιώνοντας όπως είναι δυνατό να βρει τρόπο, θέλουμε οι άνθρωποι της Κρήτης να τον φροντίσουν. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύουν ότι είναι ο Στίβεν, ας τραβήξουν μια φωτογραφία και να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία, είτε με τη βρετανική πρεσβεία. Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει κάτι τον ικετεύουμε να μας επιτρέψει να τον πάρουμε πίσω στην πατρίδα του».

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News