default-image

Προθερμαίνονται για τις κάλπες

Κρήτη
Προθερμαίνονται για τις κάλπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 160 βουλευτές, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, μπορεί να μην κατάφεραν, αριθμητικά τουλάχιστον, να προσδώσουν δυναμική εκλογής για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά διαμόρφωσαν κατά το μάλλον ή το ήττον το εκλογικό σκηνικό στη χώρα.

Η "δυναμική" από το Προεδρικό Μέγαρο με τα σημερινά δεδομένα δείχνει να μετακινείται στα κομματικά επιτελεία, στα οποία έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός.

Από τα συρτάρια των νομαρχιακών οργανώσεων του Ηρακλείου ανασύρονται βιογραφικά για να εντοπιστούν νέα πρόσωπα, ενώ "ξεσκονίζονται" οι λίστες των εθνικών εκλογών του 2012 για να εξεταστεί ποιοι μπορούν να ξαναδώσουν τη μάχη του σταυρού, εφόσον τελικώς στηθούν κάλπες για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ν.Δ.: Εκλογές με την ίδια "συνταγή"

Με τη δικαιολογημένη φθορά που κουβαλά τόσο ως κυβέρνηση, όσο κυρίως από την εφαρμογή της μνημονιακης πολιτικής, η γαλάζια παράταξη στο νομό Ηρακλείου καλείται να διαχειριστεί τις εθνικές εκλογές με ένα μόνο γνώμονα: Να αποφύγει τυχόν καταποντισμό σε μια εκλογική περιφέρεια που ούτως ή άλλως δε χαρακτηρίζεται προνομιακή για το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτό ακριβώς το κλίμα είναι που δε δίνει και τη δυνατότητα για σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την τελική εικόνα των υποψήφιων βουλευτών: Εάν ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης θα εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά σαλόνια και θα διεκδικήσει την επιστροφή του στο εθνικό Κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση - εξέλιξη που θεωρείται πολύ πιθανή - τότε αναδιατάσσονται δυνάμεις και προσωπικοί σχεδιασμοί άλλων ενδιαφερομένων.

Ο Γρηγόρης Πασπάτης έχει εγκαίρως τοποθετηθεί δημοσίως ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής, ωστόσο η επιλογή Κεφαλογιάννη για επιστροφή ενδέχεται να οδηγήσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου σε δεύτερες σκέψεις.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται ως η "σταθερή" για τη Ν.Δ., αφού πλέον μπορεί και δηλώνει ο παλαιότερος βουλευτής που εκλέγεται διαδοχικά στο Ηράκλειο. Από εκεί και πέρα ο Μάξιμος Σενετάκης θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ ο Γιώργος Δεικτάκης θα αποσυρθεί για να είναι στη θέση του υποψήφιος ο γιος του Γιάννης, ο οποίος είναι και ο βασικός του συνεργάτης.

Από εκεί και πέρα, η παλαιά φρουρά των υποψηφίων θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να στελεχώσει ξανά το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Οι Γ. Ματαλλιωτάκης, Μ. Μαράκης, Γ. Παπαδάκης, Κ. Στραταντωνάκης, Ε. Κουνδουράκη και Α. Αλεξανδράκη θα προσκληθούν για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιοι. Ερώτημα παραμένει η περίπτωση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένες Διοίκησης Γρηγόρη Ροκαδάκη, η υποψηφιότητα του οποίου δεν αποκλείεται να κινηθεί στη λογική της "επιστράτευσης" στελεχών που έχουν καταλάβει κυβερνητικές θέσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγκωνισμοί με εκλογικό "αέρα"

Αν στη ΝΟΔΕ επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο έχουν "ανάψει" για τα καλά οι συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους και μάλιστα σε σημείο "βρασμού". Οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Διακάκη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά.

Τα σενάρια για "ενσωμάτωση" πασοκογενών στελεχών φουντώνουν μετά και τις παρουσίες στην κομματική συνδιάσκεψη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτά τα σενάρια κάποιοι έσπευσαν να εντάξουν και την περίπτωση της Βαγγελιώς Σχοιναράκη, η οποία δεν έκρυψε χθες, μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της" ΚΡΗΤΗ TV", ότι διατηρεί σοβαρούς διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις "φωνές" που αντέδρασαν έντονα στην εμφάνισή της στην κομματική εκδήλωση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ίδιος ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννης Παυλιδάκης.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχονται και τα ονόματα των Πέτρου Μηλιαράκη και Αριστομένη Συγγελάκη, οι οποίοι εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, ενώ στους πασοκογενείς εντάσσεται και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Ωστόσο, η γραμμή για το εύρος του ανοίγματος και προς ποια κατεύθυνση θα καθοριστεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να συγκληθεί στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον φτάσουμε τελικώς σε αυτή. Πάντως, στελέχη του κόμματος τοπικά σημειώνουν με νόημα ότι ανεξάρτητα από τις "γραμμές" η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσπεράσει όσα στελέχη έδωσαν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές του 2012 και δη εκείνους που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων πίσω από τους εκλεγμένους βουλευτές, όπως οι Μ. Κλάδος, Γ. Βαθιανάκης, Μ. Βαρδουλάκης, Κ. Πετράκη και Γ. Χαλκιαδάκης.

ΠΑΣΟΚ: "Μάχη" πολιτικής επιβίωσης

Μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού για τους περισσότερους χαρακτηρίζεται ως η «μάχη της πολιτικής επιβίωσης», θα είναι οι εθνικές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.

Η φθορά από την εφαρμογή του μνημονίου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το χώρο της Ν.Δ., αφού το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το "βάρος" της συμμετοχής σε διαδοχικές κυβερνήσεις αδιάλειπτα από το 2009.Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ως πρώτος σε ψήφους, εκ των πραγμάτων εμφανίζεται να έχει ρόλο "πρωταγωνιστή".

Ο α' επιλαχών των εκλογών του 2012 Αντώνης Βγόντζας θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκληθεί να δώσει ξανά τη μάχη. Από εκεί και πέρα η "Χαριλάου Τρικούπη" θα επιδοθεί σε έναν αγώνα για να πείσει στελέχη να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο. Επιλογές από την Αυτοδιοίκηση όπως των Κώστα Βαρδαβά και Νίκου Γιαλιτάκη χαρακτηρίζονται "απαραίτητες", αν και τα συγκεκριμένα πρόσωπα προς το παρόν δεν εμφανίζονται "ζεστά" μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης οι επιλογές όπως της Έφης Κουτεντάκη ή της Βιργινίας Μανασάκη χαρακτηρίζονται "ιδανικές", αλλά δύσκολο να πειστούν, ενώ και το όνομα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων .

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο νομό Λάμπρος Αντωνόπουλος είναι πιθανό να είναι υποψήφιος στη λογική της "επιστράτευσης" στελεχών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα προσκληθούν να συμμετέχουν και στελέχη τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και καταλαμβάνουν σήμερα κρατικές θέσεις, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα την περίπτωση της Μαρίας Σκραφνάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός σχηματισμός "Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα" του Ανδρέα Λοβέρδου θα κληθεί να καλύψει τουλάχιστον δύο θέσεις στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου. Μια από τις επιλογές είναι του Δημήτρη Μπρίμη, ενώ πηγές που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του υπουργού Παιδείας, μιλώντας στη "Ν.Κ.", αποκάλυψαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τον πρώην ευρωβουλευτή και επικεφαλής του κόμματος "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες" Γιώργο Χατζημαρκάκη για υποψηφιότητά του, είτε στο νομό Ηρακλείου είτε στο νομό Λασιθίου, ως συνεργαζόμενος στην παρούσα φάση με το ΠΑΣΟΚ.

"Ποτάμι": Χείμαρρος ονομάτων

Το "Ποτάμι" στην πρώτη του εκλογική εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο επιχειρεί να "παρασύρει" και ταυτόχρονα να "σύρει" το χορό της ονοματολογίας, αφού στη δεδομένη πολιτική συγκυρία η συγκεκριμένη κομματική "στέγη" μπορεί να καλύψει πολλές επαμφοτερίζουσες επιλογές. Στο τραπέζι της δημόσιας σφαίρας τα ονόματα πέφτουν σε ρυθμό καταρρακτώδους βροχής, ωστόσο σε επίπεδο οργάνων οι ρυθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί, σχεδόν "άνυδροι", δίνοντας το περιθώριο για ακατάσχετη σεναριολογία, η οποία όμως διατηρεί το κόμμα στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων τοπικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητούνται τα ονόματα του πρώην ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη και του γιου του δημάρχου Ηρακλείου Φραγκίσκου Λαμπρινού, ο οποίος δεν έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο. Πληροφορίες της "Ν.Κ." αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Μπρας συζητά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του, ενώ συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει και με τον Χρήστο Τζαμούση, πρόεδρο της "Ζωοδόχου Πηγής". Από το χώρο της Αυτοδιοίκησης βολιδοσκοπούνται πρώην δήμαρχοι όπως ο Ρούσσος Κυπριωτάκης και ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ενώ από το Δήμο Ηρακλείου στελέχη της οργάνωσης φέρονται να προτείνουν τον αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ρόλοι για λίγους-θέσεις για πολλούς

Στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κώστας Δαμαβολίτης, από τρίτος στη σειρά εκλογής του 2012, βρίσκεται πλέον να είναι ο πρωταγωνιστής σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού η εμπλοκή του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή και η αποχώρηση του δεύτερου σε ψήφους Γιώργου Μπαμιεδάκη άνοιξε το δρόμο για τον ίδιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κομματική οργάνωση θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο δίχως να προσπερνά το βασικό κορμό της λίστας του ψηφοδελτίου που είχε δώσει και τη μάχη του σταυρού, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Γ. Χαλκιαδάκης, Γ. Στεφανάκη, Μ. Ζερβάκης και Στ. Βουγιουκαλάκη.

ΚΚΕ: Σε πολιτική και "τεχνική" ετοιμότητα

Από τον Περισσό επιβεβαιώνεται η γνώριμη γραμμή. Τα κεντρικά όργανα του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την εισήγηση της κομματικής οργάνωσης στο Ηράκλειο, θα καταλήξουν στη τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου. Οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών σχημάτων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου Στέλιος Ορφανός και Μανόλης Συντυχάκης, αντίστοιχα, δεν αποκλείεται να κληθούν να εμπλακούν ξανά στη εθνική μάχη του σταυρού.

Άλλωστε ο κ. Συντυχάκης και το 2012 είχε έρθει πρώτος σε ψήφους ενώ είχαν ακολουθήσει οι Λίνα Ανδρουλάκη, Γιάννης Γωνιανάκης και Νίκος Πατεράκης. Σε κάθε περίπτωση πάντως εμφανίζονται έτοιμοι πολιτικά και "τεχνικά" για εθνικές εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Περίπλοκες καταστάσεις

Στη Δημοκρατική Αριστερά τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Η διαδικασία της εκλογής προέδρου και πώς ακριβώς θα κινηθούν ηγεσία και βουλευτές θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις μετέπειτα εξελίξεις και επιλογές για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων εφόσον προκύψουν εκλογές, με ένα όμως δεδομένο: Την καταπόντιση της ΔΗΜ.ΑΡ. Το κόμμα παρουσιάζει σημάδια εξαφάνισης από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ακυρώνοντας το ρόλο που διεκδικούσε, δηλαδή να αποτελεί έναν υπολογίσιμο πόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Στην περίπτωση του 2012 υπήρχε η υποψηφιότητα του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος είχε κάνει σαρωτική εμφάνιση σε επίπεδο ψηφοδελτίου. Με την μεταπήδησή του στο ΣΥΡΙΖΑ, το σκηνικό αναδιατάσσεται, με τη δυναμική να παραμένει στην περίπτωση του Νικήτα Δολαψάκη, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος σε σταυρούς, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ζητηθεί και η "επιστράτευση" του γραμματέα της οργάνωσης Χάρη Κατερινόπουλου. Πάντως, στελέχη της κομματικής οργάνωσης δείχνουν να βαδίζουν προς το παρόν στα "τυφλά", αναμένοντας τις εξελίξεις.

Χρυσή Αυγή: Μετρημένα "κουκκιά"

Ο λαϊκός σύνδεσμος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2012 είχε εμφανιστεί με μόλις τρεις υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου. Οι Γιώργος Καρεφυλλάκης, Μαριγώ Κατσικάκη και Μηνάς Παραθυράκης, εφόσον το επιθυμούν, θα είναι ξανά υποψήφιοι, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, καθώς και με την κατάσταση που επικρατεί εντός κόμματος για την ηγεσία με "ανοιχτές" υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρουσιαστεί για την ώρα σοβαρές κινήσεις για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ 23ης και 29ης Δεκεμβρίου, θα κριθεί εάν τα κομματικά επιτελεία θα πάρουν μικρές "ανάσες" βάζοντας ξανά στο συρτάρι βιογραφικά και λίστες υποψηφίων ή θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και μάλιστα υπό την πίεση του χρόνου, αφού θα απομένει λιγότερο από ένας μήνας για να κατατεθούν στα Πρωτοδικεία τα ψηφοδέλτια σε περίπτωση των εθνικών εκλογών.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News