default-image

Τσίπρας: Διαπραγμάτευση, όχι μονομερείς ενέργειες

Ελλάδα
Τσίπρας: Διαπραγμάτευση, όχι μονομερείς ενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διαβεβαίωση ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές για το χρέος, χωρίς να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες-"εκτός κι αν μας αναγκάσουν"-, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι εάν το κόμμα του εκλεγεί, θα προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των πολιτικών λιτότητας.

Υπογραμμίζει τη δέσμευση του στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε κούρεμα ή διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.

Υποστήριξε, πάντως, ότι "κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών".

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ζητηθεί  παράταση στη λήξη των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αναμένει σκληρή στάση από τους ηγέτες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι "διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε μια συμφωνία για λύση".

Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, "εκτός κι αν μας αναγκάσουν", για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει πως "κάποιος θα μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί κανείς δεν θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης".

Συμπλήρωσε ότι έχει στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενή βάση και πως επιδιώκει μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News