Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης: "Το σχέδιο Γιούνκερ απαντά στην κρίση"

«Την καλύτερη απάντηση στην κρίση τη δίνει το σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18/19 Δεκεμβρίου), η οποία επικεντρώθηκε στο επενδυτικό πακέτο που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 315 δισ. ευρώ και πως τα 16 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 6 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η μόχλευση των κονδυλίων από αυτά τα χρήματα και οι εισφορές των κρατών θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

«Αν δει κανείς την πορεία των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες, εύκολα θα διαπιστώσει ότι από τις αρχές του 1970 οι επενδύσεις διπλασιάστηκαν. Σήμερα όμως υπάρχει υστέρηση των επενδύσεων ύψους 260 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Ακόμα και αν κανείς δε συμπεριλάβει τον κλάδο των κατασκευών στις οποίες υπήρξε έκρηξη επενδύσεων στα τέλη της δεκαετίας του 2010, η υστέρηση επενδύσεων που υπάρχει είναι 160 δισ. ευρώ».

Ο κ. Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα κ. Γιούρκι Κατάινεν «οφείλουν να ξεκινήσουν παγκόσμια περιοδεία για να πείσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην Ασία, τις ΗΠΑ, και την Ευρώπη, ότι το Επενδυτικό Ταμείο των 315 δισ. ευρώ είναι ένα "στοίχημα" με θετικές αποδόσεις.

Το Πρόγραμμα Γιούνκερ έχει σαν στόχο τη διέλευση από την παλιά για την Ε.Ε. "κουλτούρα των κονδυλίων" σε μια νέα "κουλτούρα επενδύσεων και ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και κινδύνων», κατέληξε ο επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Σχόλια