Ειδήσεις

"Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για πρόστιμα-οφειλές"

Με πρότασή της η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" ζητάει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η συζήτηση για τα θέματα των προστίμων αυθαιρέτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοτών, καλώντας το δημοτικό όργανο να πάρει επίσημα θέση για τα παραπάνω ζητήματα.

Στη σχετική τους ανακοίνωση οι δημοτικοί σύμβουλοι από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Μανώλης Συντυχάκης και Μιχάλης Κασαπάκης αναφέρουν:

«Στις 12.12.2014 ο Σύλλογος Οικιστών Ν. Ηρακλείου κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να σας επισημάνω ότι 31.12.2014 λήγει η προθεσμία τακτοποίησης των οφειλών.

Σας αναφέρω ότι για το ίδιο θέμα (Νοέμβρη 2011), η Επιτροπή Αγώνα Δυτικών Συνοικιών είχε καταθέσει στο Δήμο επιστολή με 200 υπογραφές κατοίκων, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: "Οι οικιστές είναι θύματα, όχι παράνομοι. Δεν έχουν να πληρώσουν και δεν πρέπει να πληρώσουν. ΔΕΝ πρέπει να πληρώσουν για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, την ίδια ώρα που Δήμος και κυβέρνηση κάνουν τα στραβά μάτια για καταπατητές αιγιαλών, βουνών, δασών, παράνομες μεγάλες επιχειρήσεις".

Η πολιτική της δημοτικής Αρχής για εφαρμογή του "νόμου και τάξης" που προβλέπει κατασχέσεις ακόμη και των οικοσυσκευών με την αιτιολογία της μη παραγραφής των οφειλών ήταν όχι μόνο άστοχη, αλλά και δείγμα πιστής προσήλωσης στην απρόσκοπτη εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων και της Ε.Ε.

Ανεξάρτητα από την αλλαγή στάσης της δημοτικής Αρχής, μετά και τις αντιδράσεις δημοτών, υπάρχει πολιτικό θέμα και οφείλετε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δ.Σ. πρέπει να πάρει θέση για την υπόθεση των αυθαιρέτων, τη διάκριση των περιπτώσεων δημοτών εκτός σχεδίου πόλης που έκτισαν με κόπους και βάσανα ένα σπίτι από εκείνους, που διατηρούν παράνομα κτίσματα, έχουν καταλάβει αιγιαλούς, μπαζώσει ρέματα ή έχουν επεκτείνει παράνομα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους, κ.λπ.

Ακόμα και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι τις μέρες αυτές για μείωση ή για προσωρινό "πάγωμα" των προστίμων παρατείνει την ομηρία των οικιστών, γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους και νομιμοποιεί στη συνείδηση όλων την εισπρακτική λογική κυβέρνησης-Ε.Ε., συκοφαντώντας τους οικιστές ως παράνομους που πρέπει να τιμωρηθούν.

Επιβεβαιώνεται η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ότι οι Δήμοι έχουν καταστεί πλέον το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, μετατρέποντάς τους σε ισχυρούς εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Η οργή και η αγανάκτηση "ξεχειλίζει". Η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δεν έχει προηγούμενο. Από τη μία ο νόμος-χαράτσι για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων που λήγει το Φλεβάρη και από την άλλη οι οφειλές στο Δήμο, η αβάσταχτη φορολογία με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους και τέλη. Η επίθεση αυτή είναι ενταγμένη στον πολιτικό σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ε.Ε., της πληρωμής, από το λαό, της κρίσης,  του χρέους των μεγαλοεπιχειρηματιών, από το οποίο ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει στην τσέπη των εργαζομένων.

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι:

1. Κατάργηση  του αντιλαϊκού νόμου για τα αυθαίρετα, των  προστίμων.

2. Νομιμοποίηση όλων των πρώτων και δεύτερων κατοικιών, των επαγγελματικών χώρων των λαϊκών οικογενειών στα πλαίσια ενός χωροταξικού σχεδιασμού και δυνατότητα μεταβίβασης-πώλησής τους.

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει τον απαράδεκτο ληστρικό νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, να ζητήσει την κατάργησή του και να μην προχωρήσει στη βεβαίωση και την είσπραξη των προστίμων.

Ταυτόχρονα απαιτούμε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών:

1. Η δημοτική Αρχή να αναλάβει την ευθύνη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την απαραίτητη χρηματοδότηση, για την εξασφάλιση σχεδίου πόλης και τη κατασκευή απαραίτητων υποδομών στις περιοχές του Δήμου, με τη ταυτόχρονη απαλλαγή των κατοίκων από το κόστος τακτοποίησης.

2. Να εξασφαλιστεί αντιπλημμυρική θωράκιση και αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών και ιδιαίτερα των σχολείων.  

3. Φτηνή, σύγχρονη, ασφαλή κατοικία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας».

Σχόλια