Ειδήσεις

Τα "τσουγκρίσανε" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά την πρώτη ψηφοφορία

Διαφορετικές τακτικές αλλά και διαφορετικοί στρατηγικοί στόχοι φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των δύο πόλων της συγκυβέρνησης.

Σαμαράς και Βενιζέλος, προβληματισμένοι από το φτωχό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους, ωστόσο καθώς φαίνεται αυτές δεν... ταυτίζονται σε όλα τα σημεία.

Ήδη έχουν αρχίσει οι διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που φέρουν στελέχη του κόμματος και βουλευτές να πνέουν μένεα κατά συνεργατών του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida, βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και δε διστάζουν να ρίξουν τις ευθύνες στο στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες, τη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο.

Μάλιστα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, και συγκεκριμένα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με το ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό - όπως λένε - αποτέλεσμα.

Μάλιστα εκτιμούν πως, αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του Κοινοβουλίου σημειώνουν ότι ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάστασή τόσο του Σταύρου Δήμα αλλά ακόμα και να αποχωρήσει ο ίδιος για να βγει τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο του Προέδρου δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.

Δεν έπεισε... ούτε τον Μελά

Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημειώνουν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Όρους για να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στις επόμενες ψηφοφορίες θέτει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.

Ο κ. Σηφουνάκης προειδοποιεί ότι δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο αν Σαμαράς και Βενιζέλος δε λάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν και δέσμευση ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέσα στο 2015.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

«Οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εάν όντως εννοούν ότι οι πρόωρες εκλογές την παρούσα χρονική στιγμή είναι καταστροφικές για τη χώρα, έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης και συνεννόησης και αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχουν πράξει και δικαίως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιδιώκονται οι πρόωρες εκλογές.

Άμεσα, σήμερα κιόλας, ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπου θα συμφωνηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο τόσο για τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο και για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές.

Διαφορετικά, εάν οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, τότε δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος "κίνδυνος της καταστροφής" δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν τις επιζητεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει».

Αντιρρήσεις από Σαμαρά

Tο πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του...», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβει κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος, όπως αναφέρουν, παίζει ένα «προεκλογικό παραμύθι που δεν πείθει κανέναν». «Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η Ν.Δ., συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.

Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι θα ήταν λάθος του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών, όπως ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί αυτό θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου.

Μαξίμου κατά... Βενιζέλου

Αυτό που εξαγριώνει το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η υποψία ότι η πρότασή του για «πρωτοβουλίες» απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν, ξέρει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ξέρει ότι έτσι «θα γλιτώσει το Συνέδριο» και ξέρει, τέλος, ότι το πιθανότερο είναι να μην προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να προκαλέσει διάσπαση με νέο κόμμα.

«Βρήκε, λοιπόν, ένα προεκλογικό αφήγημα, να δείξει ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και της άρσης του αδιεξόδου, για να έχει κάτι να λέει στις εκλογές» αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν κρύβουν την οργή τους για την τακτική που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Τώρα απαιτούνται καθαρές λύσεις. Την εθνική συναίνεση την προσπαθεί η Ν.Δ. εδώ και δυο χρόνια», δήλωσε στο "Σκάι" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής:

  • Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
  • Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
  • Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).
  • Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
  • Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για το χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.
  • Να παραιτηθεί ο Σαμαράς και να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Βενιζέλος με κάθε ευκαιρία, ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της παράταξης, που θα εξετάσει τα νέα πολιτικά δεδομένα.

Σχόλια