Ειδήσεις

Και η Βρετανία έχει 11χρονη "Μαρία"- Τι λένε οι γιατροί

Η 11χρονη Μαρία που σόκαρε τη χώρα γεννώντας στην Κρήτη ένα μωρό παρότι η ίδια είναι ακόμη κοριτσάκι, αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ανήλικης που φέρνει σε τόσο μικρή ηλικία στον κόσμο ένα μωρό, καθώς αυτό συμβαίνει κυρίως σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Δεν είναι όμως το μόνο περιστατικό, αφού και οι Βρετανοί γνώρισαν τη δική τους 11χρονη "Μαρία" τον περασμένο Απρίλιο... Πρόκειται για μια Βρετανίδα που μόλις στα 11 της χρόνια κυοφόρησε τον καρπό του έρωτα της με τον μόλις 12 ετών σύντροφό της και η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου!

Τελικά η νεαρή Βρετανίδα γέννησε στα 12 ξεπερνώντας ηλικιακά κατά λίγους μήνες των Ελληνίδα ανήλικη μητέρα, ενώ άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για το αν ένα τόσο μικρό κορίτσι μπορεί να δεχτεί στα σπλάχνα του ένα παιδί και πολύ δε περισσότερο, αν μπορεί να το μεγαλώσει...

Αγνοώντας τους κινδύνους

Στο σύνολο τους έμπειροι μαιευτήρες που έχουν δει πολλά στο πέρασμά του χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, που μίλησαν στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" δεν θυμούνται ανάλογο περιστατικό με αυτό της 11χρονου κοριτσιού. Εγκυμοσύνες έχουν καταγραφεί αλλά κυρίως στην ηλικία των 13 ετών και άνω. Μάλιστα όπως σημειώνουν προφανώς το νεαρό κορίτσι είχε άγνοια κινδύνου για τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, όταν ο πελαργός έρχεται τόσο νωρίς.

Η πραγματικότητα για τις ανήλικες... μητέρες

- Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3.000 εγκυμοσύνες ανήλικων κοριτσιών 2007- 2014.

- Περίπου 1 στις 10 έφηβες αναπτυγμένων χωρών θα έχει απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.

- Κορίτσια 15 ετών έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά τον τοκετό, σε σχέση με 20χρονες!

Κίνδυνοι εγκυμοσύνης στην εφηβεία:

- Αναιμία
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση
- Χαμηλό βάρος εμβρύου

- Πρόωρος τοκετός

Τι λένε οι μαιευτήρες για την εγκυμοσύνη ανήλικων κοριτσιών

Σπάνιο και όχι σύνηθες περιστατικό χαρακτηρίζει την εγκυμοσύνη της 11χρονης ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Σταύρος Σηφάκης, καθώς όπως είπε οι εγκυμοσύνες σε τόσο μικρές ηλικίες καταγράφονται κυρίως σε λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία κορίτσια και κυρίως σε ματανάστριες ή νεαρές Ρομά.

Όπως επισημαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε δύο λόγους να ανησυχούμε: Το κορίτσι με ανέτοιμο ακόμα οργανισμό θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό αλλά υπάρχει και το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Μάλιστα όπως συμπληρώνει θα μπορούσε η ανήλικη να πάσχει από προεκλαμψία, να υπάρξει αποκόλληση πλακούντα ή διαταραχές πηκτικότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει γίνει σπάνια ο προγεννητικός έλεγχος. Πάντως τοποθετηθεί το θέμα κυρίως στις κοινωνικές του διαστάσεις.

Σπάνιο χαρακτηρίζει το περιστατικό που καταγράφηκε και ο διευθυντής του Βενιζελείου Γιάννης Ματαλλιωτάκης, καθώς η μικρότερη σε ηλικία σε εγκυμονούσα που έχει συναντήσει, ήταν περίπου 13 ετών. Από τη στιγμή που προκύπτει η έμμηνος ρύση μπορεί να προκύψει και η εγκυμοσύνη ωστόσο στα κορίτσια του Ηρακλείου για παράδειγμα, η περίοδος προκύπτει κατά μέσο όρο στα 12,5 έτη, όπως ανέφερε. Στάθηκε ωστόσο και στους κινδύνους για μια τόσο νεαρή μητέρα...

Ίσως λοιπόν η 11χρονη Μαρία να είχε άγνοια κινδύνου όταν αποφάσιζε να κυοφορήσει τον καρπό της ερωτικής επαφής με τον ανήλικο σύντροφό της,  καθώς ακόμη και αν ο οργανισμός της κατάφερνε παρά τους κινδύνους - όπως και έγινε - να ολοκληρώσει το θαύμα της φύσης, μάλλον δεν είχε σκεφτεί και πολύ καλά ότι θα βρεθεί με ένα μωρό στην αγκαλιά της πριν καν μπει στην εφηβεία...

Της Φιλίας Σαριδάκη

Σχόλια