default-image

Παρέμβαση Κ. Μαυρίδη για το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ

Ελλάδα
Παρέμβαση Κ. Μαυρίδη για το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι στα ωραία λόγια αλλά στις δύσκολες αποφάσεις που αποδεικνύεται πόσο συμμεριζόμαστε το κοινό όραμα. Το όραμα της κοινής ευρωπαϊκής στέγης προϋποθέτει κοινή σύγκλιση στο οικονομικό επίπεδο διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών», επισήμανε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) με δύο παρεμβάσεις του, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και για τη δέσμη μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία.  

Σύμφωνα με τον Κ. Μαυρίδη, πολλοί αναφέρονται σε ευρωπαϊκό όραμα και αξίες της Ευρώπης παραγνωρίζοντας, όμως, τους ανθρώπους της, τους ευρωπαίους πολίτες από βορρά ως νότο. Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι δεν πρέπει να μεταφέρονται τα χρέη ενός κράτους μέλους σε άλλο κράτος μέλος όπως δεν πρέπει να ευημερεί συγκριτικά ένα μέλος εις βάρος της φτώχειας άλλου κράτους. «Το όραμα μας προϋποθέτει οικονομικές πολιτικές που προσθέτουν αξία και όχι πολιτικές μηδενικής συνολικής αξίας όπου ο ένας εταίρος κερδίζει στην φτωχοποίηση του άλλου εταίρου. Αυτό βρίσκεται ενώπιον μας σήμερα και είναι καταστροφικό», υπογράμμισε. Στη συνέχεια, κάλεσε όσους συμμερίζονται το όραμα για κοινό ευρωπαϊκό σπίτι να το δείξουν έμπρακτα και όχι μόνο με θεωρίες και δηλώσεις. «Είναι εύκολο για κάποιον από μεγάλη χώρα να δηλώνει ευρωπαϊστής, αλλά να μην στηρίζει τη λειτουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των τραπεζικών καταθέσεων που θα καθιστούσε δίκαιο τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε μια τράπεζα στην Κύπρο και μια στην Γερμανία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Και συνέχισε ότι η απαίτηση εφαρμογής κανόνων είναι εύκολο πράγμα αλλά αγνοεί το φοβερό κοινωνικό κόστος που οι οικονομικοί δείκτες δεν περιλαμβάνουν.

Τέλος, για το προτεινόμενο σχέδιο Γιούνκερ, ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η προσέλκυση πολλαπλάσιων ιδιωτικών κεφαλαίων προϋποθέτει ότι θα αλλάξουν οι προσδοκίες της αγοράς για να ενεργοποιήσουν μια τέτοια μεταστροφή με επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό, σημείωσε, αποτελεί την πρώτη "δοκιμή της αγοράς" (market test) που δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται προς το παρόν και συνέχισε ότι εάν δεν υπάρξει πειστική και σοβαρή εμπλοκή δημόσιου χρήματος, το κόστος δεν θα είναι μόνο η απουσία ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά πολύ περισσότερα.   

Οι παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή, έγιναν στο πλαίσιο της επανεξέτασης της δέσμης έξι και δύο μέτρων για δημοσιονομική πειθαρχία καθώς και της παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο επενδύσεις πάνω από 300 δις τα επόμενα τρία χρόνια για επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχετικό σχέδιο περιλαμβάνει ποσοστό δημόσιου χρήματος και ένα δεκαπενταπλάσιο ποσό από ιδιωτικά κεφάλαια.     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News