Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία

Ολα είναι έτοιμα για την πρώτη ψηφοφορία με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που οι πληροφορίες δεν θέλουν να γίνεται απόψε κάποια "έκπληξη", προσδιορίζοντας τυχόν εξελίξεις για τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει υψηλά τον πήχη ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας, και τα δεδομένα θέλουν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα να συγκεντρώνει μεταξύ 161 και 165 ψήφων, με πιθανότερο νούμερο το 163, δίχως ωστόσο να αποκλείονται κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις της ύστατης ώρας. Εφόσον οι "επαμφοτερίζοντες" ψηφίσουν "ναι", ο αριθμός μπορεί να ανεβεί αρκετά και να πλησιάσει και τους 170.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένες τις ψήφους των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα αναμένεται να ψηφίσουν και έξι εκ των ανεξάρτητων βουλευτών που το έχουν ήδη δηλώσει (Π. Μελάς, Γ. Νταβρής, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Κατ. Μάρκου) ενώ πιθανή θεωρείται και η ψήφος των δύο ανεξάρτητων που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας και Αλεξόπουλος).

Δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα οι Ρ. Μακρή, Χρ. Γιαταγάνα, Θ. Τζάκρη, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Ιατρίδη, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Β. Καπερνάρος και Μ. Μπόλαρης.  

Μη ξεκαθαρισμένη θέση έχουν οι : Γ. Κασαπίδης, Γ. Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας και Β. Οικονόμου.

Οι διαδικασίες για την εκλογή

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών».

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ότι προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα), το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».

Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

«Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Σχόλια