Ειδήσεις

Πόλεμος για τα σκουπίδια και στην Χερσόνησο

Ξέσπασε... πόλεμος στο Δήμο Χερσονήσου με αφορμή την εκχώρηση σε ιδιώτη εργολάβο του έργου της καθαριότηατς του Δήμου, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αποχωρούν από τη συνεδρίαση στην οποία η πλειοψηφία έλαβε τη σχετική απόφαση.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από την σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου προχώρησε στην υπερψήφιση της εισήγησης του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και ιδιώτη εργολάβου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εξέφρασαν την αντίθεση του στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει για μια ακόμη φορά στην εκχώρηση, σε τρίτους, λειτουργιών και υπηρεσιών που - σύμφωνα με την εκπεφρασμένη θέση της παράταξης - πρέπει να ασκεί ο Δήμος. Η ιδιωτικοποίηση - τόνισαν- "της συλλογής των απορριμάτων και γενικότερα της καθαριότητας έχει την πολιτική της σημασία, φανερώνει τον πολιτικό προσανατολισμό της δημοτικής αρχής με τον οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι.

Δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος Χερσονήσου επιλέγει την ιδιωτικοποίηση ισχυριζόμενος πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει εκεί που δεκάδες άλλοι Δήμοι στη χώρα τα καταφέρνουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η πολιτική σας φιλοσοφία. Αυτό σας εμποδίζει να προσανατολιστείτε, να οργανώσετε και να υποστηρίξετε ένα δημόσιο-δημοτικό σύστημα συλλογής και διαχείρισης των απορριμάτων, κάτω από τον κοινωνικό έλεγχο", συμπλήρωσαν στην σχετική τους ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα παρακάτω:

"Η πολιτική σας οδηγεί στην εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών και συνακόλουθα των δημοτικών τελών. Φέρνετε προς ψήφιση μια εισήγηση με προϋπολογισμό αντίστοιχο με την εργολαβική σύμβαση του 2012 παρά το γεγονός ότι προβλέπεται να απασχοληθεί λιγότερο προσωπικό και οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν δραματικά μειωθεί λόγω των μνημονιακών πολιτικών. 

Παράλληλα -τόνισαν- δε μας φέρνετε έναν απολογισμό από την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, δεν έχουμε τη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας για το θέμα και την εισήγηση παρουσιάζει η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ - Φο.Δ.Σ.Α ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ, παρά τις επιφυλάξεις που υπήρξαν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όμως και αυτή η εισήγηση που παρουσιάζετε, βρίθει λαθών-ακόμα και σήμερα προβαίνετε σε διορθώσεις- γεγονός που μαρτυρά την προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό και με υψηλό κόστος ζήτημα".

Ζήτησαν αναβολή

Επισημαίνοντας ότι οι σχετικές εισηγήσεις, 55 περίπου σελίδων, παρελήφθησαν μόλις 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, οπότε δεν είχαν το χρόνο να αναλύσουν σε βάθος την προτεινόμενη σύμβαση, η παράταξη "Πολίτες για την Κοινωνία" ζήτησαν αναβολή για λίγες μέρες της συζήτησης, καταθέτοντας και εκτενές σχετικό κείμενο.

Ωστόσο ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να συναινέσει στην εν λόγω αναβολή γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων των ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ από τη συνεδρίαση. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της  παράταξης «Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών» της μείζονος αντιπολίτευσης.

Οι προτεινόμενες εισηγήσεις υπερψηφίστηκαν από 17 δημοτικούς συμβούλους καθότι υπήρχαν και τρεις απουσίες από τα 20 μέλη που διαθέτει η δημοτική πλειοψηφία στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο.

Σχόλια