Ειδήσεις

Τι, πεινάς; Θα σε... επανεκπαιδεύσουμε

Έστω ότι είσαι εργαζόμενος στην εταιρεία "Φιρφιρόπουλος και υιοί Α.Ε." που δραστηριοποιείται, ας πούμε, στην παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων. Η εταιρεία αποφασίζει ότι τα 450 ευρώ που σου δίνει "είναι πολλά" και μετακομίζει στη Βουλγαρία, όπου τα λαδώματα είναι φθηνότερα και θα δίνει στους εργαζόμενους μόνο 250 ευρώ.

Μένεις εσύ, μαζί με άλλους 350 εργαζόμενους της "Φιρφιρόπουλος και υιοί Α.Ε.", άνεργος. Στους πέντε δρόμους. Μια και τα τελευταία τρία χρόνια έπαιρνες μισθό 450 ευρώ, που, μαζί με τα 300 ευρώ που έπαιρνε μαύρα η γυναίκα σου, ίσα που φτάνανε για να τρως ένα πιάτο φαΐ και να πληρώνεις τους λογαριασμούς, δεν έχεις φράγκο στην άκρη. Πεινάς. Τρέφεσαι από τα συσσίτια, κάνεις αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα, τέτοια πράγματα.

Και ξαφνικά ακούς ότι - ωσαννά! - η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει από ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση" ένα κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για τους πρώην εργαζόμενους της "Φιρφιρόπουλος και υιοί Α.Ε.", και λες «σωθήκαμε»! «Θα μπορέσω να πληρώσω τους απλήρωτους λογαριασμούς, θα συνδέσω ξανά το ρεύμα, θα πάρω κάνα ρούχο στο παιδί, θα φάμε και ένα πιάτο φαΐ κανονικό και όχι από τα συσσίτια».

Κούνια που σε κούναγε!

Όταν θα ρωτήσεις τους αρμόδιους «τι γίνεται ρε παιδιά, πότε θα μας δώσετε κάνα φράγκο για να τα βγάλουμε πέρα», αυτοί ξέρεις τι θα σου πούνε;

«Φράγκο; Τι λες, άνθρωπέ μου, εμείς θα σε επανεκπαιδεύσουμε!».

Ναι, μην ξινίζετε τα μούτρα, αυτό το είναι το περίφημο "ταμείο" της Ε.Ε. για τους άνεργους. Κάνεις αίτηση για να υπαχθείς στις ευεργετικές διατάξεις του ταμείου και, όταν ενταχθείς, σου λένε «ωραία, πάρε αυτό το βάουτσερ και πήγαινε στο τάδε ΙΕΚ ή στη δείνα ΜΚΟ που έχει αναλάβει το πρόγραμμα, για να σε... επανεκπαιδεύσουν, ώστε να βρεις τη θέση σου στην αγορά εργασίας».

«Ποια αγορά εργασίας, ρε παιδιά, εγώ πτυχίο μηχανολόγου έχω αλλά δουλειά δε βρίσκω, αφού δεν υπάρχουν δουλειές - 27% ανεργία έχουμε στη χώρα και άμα βρω δουλειά 400 ευρώ θα παίρνω, που δε φτάνουν ούτε για το νοίκι».

«Αααα, δεν ξέρω, εμείς επανεκπαίδευση χρηματοδοτούμε, όχι να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

Μετά απ' αυτό πας στη ΜΚΟ ή στο ιδιωτικό ΙΕΚ που ανέλαβε να κάνει την επανεκπαίδευση, το οποίο κατά κανόνα, από τα 6 εκατομμύρια που θα πάρει, θα δώσει τις 500 χιλιάδες σε καθηγητές και εκπαιδευτικό υλικό και τα υπόλοιπα θα τα τσεπώσει ο ΙΕΚάρχης ή η (πάντα "ημέτερη" και με "δόντι" στις Βρυξέλλες) διοίκηση της ΜΚΟ και θα τα κάνουν καταθέσεις στην Ελβετία και στα Κάυμαν «γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να έχουμε καβάντζες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοικείται από εμμονικούς νεοφιλελεύθερους. Αυτό είναι πλέον αυταπόδεικτο, δεν είναι υπόθεση εργασίας, ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι τύποι που τους λες «πεθαίνω στην πείνα, δώσε μου ένα ψάρι για να επιβιώσω» και αυτοί σου λένε «α, δε σου δίνουμε ψάρι, θα δώσουμε 100 ψάρια στον ΧΨ επιχειρηματία για να σε εκπαιδεύσει να πιάνεις ψάρια, μόνο που μετά πρέπει να περιμένεις μέχρι το οικονομικό περιβάλλον να επιτρέψει τη δημιουργία λίμνης όπου θα μπορέσεις να ψαρέψεις».

Βεβαίως μέχρι να εκπαιδευτείς και να δημιουργηθεί λίμνη, πιθανότατα θα έχεις πεθάνει από την πείνα. Αλλά, βρε αδερφέ, θα έχεις πεθάνει εκπαιδευμένος και με το θάνατό σου θα έχεις επιτρέψει σε έναν επιχειρηματία να μεγαλώσει το κομπόδεμά του και να αβγατίσει την περιουσία του. Ή μερικούς ημέτερους επικεφαλής ΜΚΟ να "φτιαχτούν" οικονομικά, δίχως κόπο και... αχρείαστα ρίσκα.

Πέραν του ότι ολόκληρη η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση και οι επενδύσεις "στην πραγματική οικονομία" είναι τραγικά ανεπαρκείς και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με το σταγονόμετρο, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τραγικά: η ανεργία επιμένει να βρίσκεται στο 26%, παρά τις θριαμβολογίες Βρούτση (που τις είδε τις 100.000 θέσεις εργασίας, πολύ θα ήθελα να ξέρω... μάλλον είναι ο μόνος που τις είδε!), θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται, κι αυτές που δημιουργούνται είναι θέσεις χαμηλής έως μηδενικής εξειδίκευσης, δε χρειάζονται "επανεκπαίδευση" για να εργαστείς σε αυτές, μόνο να έχεις εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις οικονομικά (να μην έχεις πρόβλημα να εργαστείς με... 400 ευρώ το μήνα) και μεγάλες "ανοχές" (λ.χ. να δουλεύεις 80 ώρες τη βδομάδα και να πληρώνεσαι για... 20!).

Τι είδους επανεκπαίδευση χρειάζεσαι για κάτι τέτοιο; Εκπαίδευση σε ρόλο submissive σε "παιχνίδια" SM; Πλάκα μας κάνουν;

Η περίπτωση "Φωκάς"

Τα παραπάνω δεν είναι σχόλια "άνευ αντικειμένου" - πατάω πάνω στην περίπτωση των εργαζομένων της "Φωκάς", οι οποίοι όντως υπήχθησαν σε πρόγραμμα του περίφημου "ταμείου για την παγκοσμιοποίηση". Και μάλιστα δόθηκε για την περίπτωσή τους ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο κονδύλι 6,44 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην "επανεκπαίδευσή" τους καθώς και στην ενίσχυση ορισμένων εξ αυτών που θα ήθελαν να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις.

Γιώργος Ψαρουλάκης

Σχόλια