Ειδήσεις

Cancale: Η πόλη των στρειδιών και των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων

Βρετάνη. Μία περιοχή στα βορειοδυτικά της Γαλλίας που σχηματίζει μια Χερσόνησο που έχει εντελώς δικό της χαρακτήρα. Μια περιοχή με κέλτικες ρίζες και τα μάτια στραμμένα πάντα στον Ατλαντικό. Καταπράσινος τόπος που, διασχίζοντάς τον, κανείς μπορεί να βρεθεί στο πιο ρομαντικό κάδρο. Πανέμορφες παραλίες, σκόρπια νησάκια με εντυπωσιακούς βράχους, λίμνες, ποτάμια, κανάλια, πηγαινέλα από δεκάδες καΐκια. Θαλασσινή μυρωδιά οστρακοειδών, όμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, μεθύσι από το άρωμα των λουλουδιών, καθρέφτισμα στο νερό από σπίτια, κάστρα και μοναστήρια.

Βρετάνη: Η περιοχή με τις κέλτικες ρίζες και θέα τον Ατλαντικό

Γίναμε και εμείς ταξιδιώτες με προορισμό την πόλη Cancale βόρεια της Βρετάνης. Την πόλη που ζούσαν οι ναυτικοί και οι αλιείς της περιοχής. Λέγεται μάλιστα ότι η πόλη ήταν μοιρασμένη στην Πάνω και Κάτω Πόλη και πως οι ναυτικοί έμεναν στην Πάνω Πόλη, ενώ οι αλιείς σε μικρά σπιτάκια που βρίσκονταν στην Κάτω Πόλη, μπροστά από τη θάλασσα. Σήμερα εδώ εξακολουθούν να τιμούν τον προστάτη των ναυτικών, που είναι η Παναγία. Έτσι κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου οργανώνουν ένα μεγάλο φεστιβάλ που είναι και το κύριο θρησκευτικό γεγονός της περιοχής.

Η περιοχή κατά μήκος της ακτής είναι γεμάτη από καλλιέργειες στρειδιών γι' αυτό και αποκαλείται από τους ντόπιους ως η πρωτεύουσα των στρειδιών. Το μικρό λιμάνι της Cancale είναι επίσης γνωστό για την άριστη ποιότητα του θαλασσινού νερού λόγω της ανοιχτής θάλασσας και κυρίως λόγω των δυνατών παλιρροιακών ρευμάτων. Εκτεθειμένο στο φαινόμενο της παλίρροιας, δύο φορές την ημέρα, τόσο η ακτή όσο και τα βράχια της, καλύπτονται από τεράστια και εντυπωσιακά παλιρροιακά κύματα ύψους τουλάχιστον 12 μέτρων. Το παλιρροιακό αυτό φαινόμενο είναι από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά στον κόσμο.

Το παλιρροϊκό φαινόμενο που χτυπά δύο φορές την ημέρα την πόλη της Cancale της Βρετάνης είναι από τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο. Κύματα ύψους 12 μέτρων καλύπτουν τις ακτές και το λιμάνι.

Αλμύρα, άγριες και ανεμοδαρμένες ακτές και μέσα σε λίγες ώρες ξαφνικά όλα αλλάζουν. Η παλίρροια σβήνει. Η πόλη και το λιμάνι της αλλάζουν όψη και χρώματα. Οι βάρκες άξαφνα μοιάζουν με εγκαταλελειμμένες γυρισμένες πάνω στη λάσπη. Όλα μοιάζουν σαν να βλέπεις έναν υπέροχο καμβά. Εικόνες ασυνήθιστες, μελαγχολικές, μα και όμορφες! Η άλλη πλευρά της φύσης! Όταν οι ήχοι των κυμάτων δεν ακούγονται πια, ακούγονται οι θόρυβοι από τα φορτηγά και τα τρακτέρ που πιάνουν δουλειά στα εκτροφεία οστρακοειδών. Απότομα η πόλη γεμίζει με δραστηριότητα και ανθρώπους που πηγαινοέρχονται. Πάνω στην ακτή, που αποτελεί μέσα σε λίγες ώρες έναν τεράστιο λασπότοπο, παρακολουθεί κανείς τα σκυμμένα κεφάλια των ανθρώπων που εργάζονται βιαστικά προκειμένου να ολοκληρώσουν την εργασία τους πριν η θάλασσα επιστρέψει.

Πάρκα εκτροφής: Από τα στρείδια ζει η πόλη

Στα πάρκα στρειδιών εργάζονται αρκετοί κάτοικοι της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών. Η οικονομία της πόλης στηρίζεται σε πάρκα που εκτρέφουν στρείδια. Το Cancale παράγει 5.000 τόνους στρείδια, ενώ 1.000 τόνοι άγριων στρειδιών αλιεύονται από τους ντόπιους της περιοχής.

Τα μύδια από τα παράλια της Βρετάνης έχουν κρεμώδη πορτοκαλί σάρκα και πολύ πιο γεμάτη γεύση από τα κλασικά. Στη Βόρεια Γαλλία ψήνονται πάνω σε πευκοβελόνες, μαγειρεύονται αχνιστά και τηγανητά και είναι τα αγαπημένα των σεφ.

Η οικονομία της πόλης στηρίζεται σε πάρκα που εκτρέφουν στρείδια. Το Cancale παράγει 5.000 τόνους στρείδια, ενώ 1.000 τόνοι άγριων στρειδιών αλιεύονται από τους ντόπιους της περιοχής.

Οι επισκέπτες της πόλης Cancale αρχικά θαυμάζουν την ομορφιά της ακτής. Όσο για τους λάτρεις των στρειδιών, δε χάνουν την ευκαιρία να αγοράσουν από τα μικρά περίπτερα που έχουν στηθεί στην ακτή και να τα απολαμβάνουν με μια φέτα λεμόνι. Το παραθαλάσσιο Cancale διατηρεί και πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά, φτάνει όμως να ξέρει κανείς ότι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σε αυτά τα εστιατόρια είναι περίπου τρεις ώρες.

Κάπως έτσι ο χρόνος περνάει γρήγορα... και η παλίρροια επιστρέφει. Τότε γυρίζουν όλοι το βλέμμα τους στο κέντρο της πόλης και ανακαλύπτουν τις ομορφιές της...

Βούλα Νεονάκη

Σχόλια