default-image

Έκθεση ψηφιδωτού: "Αέναος διάλογος με την πέτρα"

Πολιτισμός
Έκθεση ψηφιδωτού: "Αέναος διάλογος με την πέτρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αέναος διάλογος με την πέτρα" είναι ο τίτλος της έκθεσης ψηφιδωτού του Ευθύμιου Παπαϊωάννου που εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Στην έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται έργα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της τέχνης του ψηφιδωτού. Από το κλασικό, μέχρι το βυζαντινό και το σύγχρονο, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεχή πορεία της συγκεκριμένης τέχνης και την εξέλιξή της στο χρόνο.

Το παλιό και το νέο διαλέγονται μεταξύ τους και μας αποκαλύπτουν τη διαχρονικότητα της χρήσης της πέτρας και του γυαλιού, τα οποία από πρωτογενές υλικό μετατρέπονται σε έργα τέχνης με σκοπό να καλύψουν τις αισθητικές και πνευματικές μας ανάγκες, να αγιογραφήσουν Ιερούς Ναούς και να διακοσμήσουν το δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Στο χώρο της έκθεσης θα στηθεί και ένα εργαστήριο, έτσι ώστε να γίνει πιο απτή η γνωριμία του κοινού με το υλικό, τα εργαλεία και τον τρόπο φιλοτέχνησης των ψηφιδωτών.

Ο Ευθύμιος Παπαϊωάννου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Καλές Τέχνες και ταυτόχρονα με τις σπουδές του εργάστηκε σε εργαστήρια ψηφιδωτών. Το 1993 δημιουργεί το δικό του εργαστήριο στην Αθήνα, όπου και φιλοτεχνεί έργα για λογαριασμό ιερών ναών, μοναστηριών, δημόσιων κτηρίων και οικιών σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (Κύπρο, Ελβετία, Βενεζουέλα, Αγγλία).

Το έργο του έχει τύχει αναγνώρισης από την Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από την οποία επελέγη αρκετές φορές να συμμετέχει σε εκθέσεις της, και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του οποίου και είναι μέλος του προεδρείου του.

Διδάσκει το μάθημα της Αισθητικής και Πολιτισμικής Αγωγής στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΣΔΕ). Σημαντικό μέρος από τις διδακτικές μεθόδους του (πρότυπο εργαστήριο διδασκαλίας ψηφιδωτού, προσέγγιση κοινωνικών φαινομένων μέσω της τέχνης) εκδόθηκε και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο για τη διδασκαλία του μαθήματος. Ήταν επί μια διετία υπεύθυνος του τμήματος ψηφιδωτού των εικαστικών εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων και ταυτόχρονα συνεχίζει να παρουσιάζει τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και να αναλαμβάνει ψηφιδωτές αγιογραφήσεις καθώς και διακοσμήσεις δημόσιων και μη κτηρίων και μνημείων σε όλη την Ελλάδα.

Έργα του αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα ψηφιδωτά που κοσμούν την Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα, τον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Πειραιώς, τον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου, τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Νίκαιας, τον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πειραιώς, τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, τον Ι.Ν. Αγίων Κοσμά και Δαμιανού Λονδίνου και πλήθος άλλων ναών, δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, καθώς και ιδιωτικών συλλογών, όπως αυτές του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News