default-image

"Κουτσή" η φορολογική ενημερότητα και με τις 100 δόσεις

Οικονομία
"Κουτσή" η φορολογική ενημερότητα και με τις 100 δόσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φύκια για μεταξωτές κορδέλες" αποδεικνύεται η ρύθμιση με διακανονισμό των 100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Καθημερινά πολίτες που έχουν μπει στη διαδικασία, όταν πάνε να πάρουν φορολογική ενημερότητα, υφίστανται σοκ αντιλαμβανόμενοι ότι παραμένουν "δεσμευμένοι". Και αυτό διότι στη φορολογική ενημερότητα που τους δίνεται αναγράφεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ούτε για να εισπράξουν μετρητά ούτε για πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου τους.

Παρά το ότι η πώληση μέρους από την περιουσία τους - αν όχι όλη, στις περιπτώσεις που τα χρέη που τους βαραίνουν είναι πολλά - είναι για τους περισσότερους συμπολίτες μας η μόνη λύση για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν.

Μια τέτοια περίπτωση "δεσμευμένου" φορολογούμενου αποτελεί ο κάτοικος Ηρακλείου κ. Γιάννης Στρατάκης. Αν και δέχτηκε να προβεί σε διακανονισμό οφειλής συνολικού ύψους 17.000 ευρώ που είχε στην εφορία, τώρα τραβάει τα μαλλιά του. Καθώς, μετά από αυτή του την απόφαση, με τη φορολογική ενημερότητα που έχει λάβει δεν έχει δικαίωμα ούτε λεφτά να πάρει, αλλά ούτε καν ένα αγροτεμάχιό του να πουλήσει... για να ξελασπώσει.

Καλώντας τη "Νέα Κρήτη" για να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του ανέφερε ότι βρίσκεται οικονομικά εγκλωβισμένος. Πέρα από αυτό όμως, οι 100 δόσεις που υπόσχονται δεν είναι ποτέ τόσες στον αριθμό, όπως λέει, αλλά λιγότερες. Συγκεκριμένα, στη δική του περίπτωση ήταν 84, αναγκάζοντάς τον να πληρώνει το μήνα 480 ευρώ! Χρήματα που δεν του περισσεύουν για να μπορεί να τα δίνει σε μηνιαία βάση. Για αυτό και σκέφτηκε να πουλήσει ακίνητό του, όμως ούτε αυτό του επιτρέπουν να κάνει...

«Είχα ένα χρέος 17.000 ευρώ. Για τα 15.000 κάναμε ρύθμιση 72 δόσεις των 280 ευρώ και για τα 2.000 ευρώ 12 δόσεις των 200 ευρώ το μήνα. Σε πάνε, δηλαδή, αυτόματα στα περίπου 500 ευρώ. Αν και ζορίστηκα, ωστόσο, πλήρωσα κανονικά τις πρώτες που δόσεις για να μπορέσω να πάρω φορολογική ενημερότητα. Την πήρα, όμως με έκπληξή μου είδα πως έγραφε επάνω: "χορηγείται για κάθε νόμιμο μέσο, πλην είσπραξης χρημάτων και πώλησης ακινήτου ή αγροτεμαχίου" και πάγωσα. Δε σε αφήνουν δηλαδή να πουλήσεις κάτι που σου ανήκει. Γιατί; Ουσιαστικά για να τους ξεπληρώσεις. Έστω κι αν και πάλι τα χρήματα που θα λάβω θα καταλήξουν σε αυτούς. Και αυτό ενώ έχω κάνει διακανονισμό και έχω φανεί συνεπής στις δόσεις μου. Ποιο λοιπόν το όφελος των ρυθμίσεων, αφού σε δεσμεύουν ενώ θέλεις να πουλήσεις ένα ακίνητό σου για να ξεχρεώσεις;», αναρωτιέται αγανακτισμένος για όλη αυτή την περιπέτεια στην οποία τον έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι εκείνος κάνει προσπάθειες να καλύψει το χρέος του.

Τα παράδοξα των μέτρων: «Έπεσα στην παγίδα»

«Ύστερα είναι και το άλλο... Και ακίνητο να πουλήσεις, σου κρατάνε από τα χρήματα που θα πάρεις το σύνολο της οφειλής σου, αφού λένε πως την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο την εισπράττει κατευθείαν η εφορία. Δηλαδή την παρακρατεί. Ο κόσμος όμως αυτό δεν το ξέρει. Έτσι, έπεσε στην παγίδα του να κάνει διακανονισμό χωρίς να γνωρίζει τι συνεπάγεται αυτό και τι συνέπειες θα έχει αυτό στην οικονομική του διαχείριση. Εγώ έκανα το διακανονισμό μόνο και μόνο για να πάρω φορολογική ενημερότητα και να εξοφλήσω τα χρέη μου. Τα ενοίκια, τη ΔΕΗ ώστε να μη μου κόψει το ρεύμα, το ΤΕΒΕ και τις δόσεις. Δένοντάς μου όμως έτσι τα χέρια, με το να μην μπορώ ούτε χρήματα να εισπράξω ούτε ακίνητο να πουλήσω, πώς θα πληρώσω;», λέει απελπισμένος ο κ. Στρατάκης καταλήγοντας στη φράση: «Πρέπει δηλαδή να με κάνουν απατεώνα για να καλυφθώ;». Κάτι που περνάει από το μυαλό πολλών Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις παρενέργειες των τρελών και παράδοξων φοροεισπρακτικών μέτρων που ισχύουν. Και το δυσάρεστο είναι πως σιγά-σιγά θα αρχίσουν και άλλοι πολίτες να αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία μπορεί να έχουν περιέλθει κάνοντας διακανονισμό, δήθεν για τη ρύθμιση των οφειλών τους...

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News