default-image

Τα παιδιά πληρώνουν το γραφειοκρατικό χάος

Τα παιδιά πληρώνουν το γραφειοκρατικό χάος

Το σύνηθες γραφειοκρατικό αλαλούμ το πληρώνουν - όπως πάντα - αυτοί που δε φταίνε. Οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να συνεννοηθούν με τους Δήμους και το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν να μείνουν δίχως φύλαξη!

Τα νούμερα για ολόκληρη την Ελλάδα προκαλούν ζαλάδα: Χωρίς φύλαξη κινδυνεύουν να βρεθούν 55.000 βρέφη και νήπια από τις αρχές του 2015 στην περίπτωση που μπει λουκέτο σε 1.100 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η τελευταία παράταση στη μεταβατική λειτουργία τους.

Και μπορεί αρκετοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, να έχουν διευθετήσει τις οικοδομικές άδειες στο σύνολο των δημοτικών παιδικών σταθμών, όμως από την άλλη δεν έχει καθοριστεί ακόμα το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα προσδιορίζει τους νέους όρους λειτουργίας τους.

Ήδη, η Αστυνομία προχωρά σε εντατικούς ελέγχους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για τον έλεγχο αδειών, και όχι μόνο, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και από τη δημοτική Αρχή. Και μάλιστα οι έλεγχοι γίνονται υπό τα βλέμματα παιδιών και γονέων, εικόνες που καταδίκασε η δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Η ΚΕΔΕ ζητά παράταση τουλάχιστον δύο χρόνια και, εφόσον το αίτημα δε γίνει αποδεκτό από το αρμόδιο υπουργείο, τότε τα λουκέτα είναι προ των πυλών, κυρίως σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα και που δε θα πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν.

Εάν κλείσουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τινάζονται στον αέρα και χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που ποντάρουν στο χρηματοδοτούμενο αυτό πρόγραμμα.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News