Ειδήσεις

Μεγάλη πτώση της εξαγωγικής δραστηριότητας φέτος

Βούλιαξε η εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού το πρώτο εννιάμηνο του 2014 καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 9%.

Η άσχημη ελαιοκομική περίοδος που προηγήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την ελάχιστη έως μηδαμινή παραγωγή λαδιού αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους παράγοντες της αρνητικής εικόνας που εμφάνισαν οι κρητικές επιχειρήσεις προς τις αγορές του εξωτερικού, με τον πρόεδρο ωστόσο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκ. Καλαμπόκη να εμφανίζεται αισιόδοξος για αλλαγή άρδην του σκηνικού τους πρώτους μήνες του 2015.

Κατακόρυφη πτώση

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την εξαγωγική δραστηριότητα των κρητικών επιχειρήσεων για το 9μηνο του 2014 και συγκεκριμένα από αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το Σεπτέμβριο σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση της τάξης του 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων δε θυμίζουν σε τίποτα την εξαιρετική προηγούμενη χρονιά, το 2013, το οποίο σε σχέση με το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά εξωστρέφειας για το νησί μας, καταγράφοντας ρεκόρ εξαγωγών και κερδών για τις επιχειρήσεις, 555 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης εξίσου ενδιαφέρον όσον αφορά την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες σε εσπερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου έχουν τα στοιχεία που θέλουν η κατρακύλα των κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού να οφείλεται κυρίως στη δραστικά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου της προηγούμενης ελαιοκομικής σεζόν, κυρίως των μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου, γεγονός άλλωστε που οδήγησε και στην πτώση του λαδιού από την κορυφή της λίστας των εξαγώγιμων προϊόντων, με τα νωπά προϊόντα και τα κηπευτικά να καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση. Αλλά κι αυτά είχαν τα προβλήματά τους, τους τελευταίους μήνες, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Όσον αφορά το προφίλ των χωρών που διέθεσαν προϊόντα κρητικής γης στις αγορές τους, η Ιταλία πέφτει στη δεύτερη θέση παραχωρώντας αυτήν τη φορά τα σκήπτρα στη Γερμάνια και ακολουθούν Αυστρία, Τσεχία και Βαλκανικές χώρες , ενώ, αν και βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, «επανάσταση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης, έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την απρόσμενη και συνάμα ραγδαία αύξηση εισαγωγής του φημισμένου πλέον ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και η Κίνα.

Βάλια Μπούη

Σχόλια