default-image

Συζήτησαν την απαγόρευση της αλιείας στον Κόλπο Μεραμπέλου

Κρήτη
Συζήτησαν την απαγόρευση της αλιείας στον Κόλπο Μεραμπέλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου "Η Ολούς" συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 16/12/2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η πρόταση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου για την απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή "Πνιγμένου" του Κόλπου του Μεραμπέλου προς οριοθέτηση καταδυτικής ζώνης.

Όπως καταφάνηκε από τη συζήτηση και μετά από επικοινωνία με τη Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το υπ' αριθμ. 2643/521.6/04-12-14 έγγραφο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, η απαγόρευση της αλιείας σε μια θαλάσσια περιοχή για προστασία των ιχθυαποθεμάτων δεν μπορεί να γίνει από την εκάστοτε λιμενική Αρχή, αλλά απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία και απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου Αλιείας.

Επίσης ο ορισμός μιας θαλάσσιας ζώνης ως καταδυτικής απαιτεί να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται στο Ν. 4296/2014 (ΦΕΚ 214Α) όπως τροποποιεί το Ν. 3409/2005 και απαιτεί τη σύνταξη σχετικού φακέλου.

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου ανέλαβε την ευθύνη να πραγματοποιήσει έναν εκτενή διάλογο μεταξύ των αρμόδιων τοπικών φορέων προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τέλος έγινε αναφορά στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζει τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής και εντοπίστηκε η ανάγκη μιας εκ νέου προσπάθειας για απαγόρευση της αλιείας στον Κόρφο της Ελούντας, ως σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής και ανάπτυξης οικονομικά σημαντικών ιχθυαποθεμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα, κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Αγίου Νικολάου, το σχετικό αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Εμμανουήλ Κλώντζας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Σφυράκης, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γ. Ζερβός, Γ. Υγειονομάκης και Α. Εγγλεζάκης, ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελούντας Ε. Μαυρικάκης και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, του Τμήματος Αλιείας.

Συνάντηση με εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 16/12/2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου Μ. Σμυρνάκη και το διευθυντή του Συνεταιρισμού Θ. Μουδάτσο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία του τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Οροπεδίου Λασιθίου.

Το τυροκομείο του Οροπεδίου Λασιθίου απορροφά ολοκληρωτικά τη διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος της περιοχής και συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο Οροπέδιο Λασιθίου.

«Πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και εμένα προσωπικά είναι η υγιής συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News