default-image

Παρέμβαση "Ενεργών Πολιτών" για κατασχέσεις

Κρήτη
Παρέμβαση "Ενεργών Πολιτών" για κατασχέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την καταγραφή της κινητής περιουσίας δημοτών από υπηρεσίες του Δήμου με στόχο κατασχέσεις των οφειλετών κάνουν οι "Ενεργοί Πολίτες".

Σύμφωνα με τη δημοτική ομάδα, ο Δήμος πρέπει «να αντιμετωπίσει πολιτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να βρει λύση που και τους δημότες να ανακουφίζει αλλά και τα δικαιώματα του Δήμου να εξασφαλίζει».

Παράλληλα ζητάει ενημέρωση ως προς τον ακριβή αριθμό των πολιτών που χρωστούν, αλλά και την αιτιολογία του χρέους, ως προς το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων αλλά ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η δημοτική Αρχή - και αν εξετάζει να ζητήσει από τα κεντρικά ακόμα και νομοθετική ρύθμιση - προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία των κατασχέσεων.

Αναλυτικά, η παρέμβαση των "Ενεργών Πολιτών" έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Τις τελευταίες ημέρες, ο Δήμος έχει ξεκινήσει διαδικασίες καταγραφής κινητής περιουσίας συμπολιτών μας λόγω οφειλών τους με στόχο τις κατασχέσεις. Η προβαλλόμενη αιτιολογία περί της μη παραγραφής αυτών των οφειλών σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες ενέργειες.

Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης οι Δήμοι πρέπει να είναι δίπλα στους δημότες και αρωγοί στις προσπάθειες της αντιμετώπισης των οικονομικών δυσκολιών τους. Οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκουν συμμάχους από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς οι ενέργειες της δημοτικής Αρχής δεν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά στην αντίθετη.

Τέτοια φαινόμενα χρεών που ήταν στο όριο υπήρχαν και παλαιότερα. Ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να βρει λύση που και τους συνδημότες μας να ανακουφίζει αλλά και τα δικαιώματα του Δήμου να εξασφαλίζει.

Με την παρέμβασή μας αυτή ζητάμε:

Α. Να μας ενημερώσετε (αριθμητικά) πόσοι συμπολίτες μας έχουν χρέος που είναι σε διαδικασία να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Να υπάρχει μια κατηγοριοποίηση ανάλογα με το ύψος του χρέους και τις αιτίες αυτών (πρόστιμα, τέλη, κ.λπ.).

Β. Αν τα τελευταία χρόνια είχαν παρουσιαστεί τέτοια αντίστοιχα φαινόμενα και πώς είχαν αντιμετωπιστεί.

Γ. Τι σκέφτεστε να κάνετε ώστε να σταματήσουν αμέσως οι παραπάνω ενέργειες καταγραφής κινητής περιουσίας με στόχο την κατάσχεση; Επειδή αντίστοιχα φαινόμενα θα υπάρχουν στους Δήμους όλης της χώρας, εξετάζετε τη δυνατότητα να ζητηθεί μία νομοθετική ρύθμιση, μέσω και της ΚΕΔΕ ώστε να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News